EduPełzaki - serwis edukacyjno-informacyjny dla Dzieci i Rodziców

niedziela, 30 września 2012

Fale Dunaju

Prosta w wykonaniu babka, a za każdym razem możemy otrzymać inny wzór przekroju ciasta. Niektórzy nazywają te ciasto babka Esy Floresy


Składniki:

  • 1, 5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe kakao


Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ucieramy na gładką masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao i starannie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Najpierw wylewamy jasne ciasto a na nie ciemne. Aby otrzymać inny wzór ciasto możemy nakładać w różnej kolejności np. na przemian jasne i ciemne, wylać oba ciasta i łyżką przegarnąć aby utworzyły się tytułowe fale.
Pieczemy 45 minut w temp. 170 st.C.
Po wystudzeniu ciasto można udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem



5 komentarzy:

  1. Ja mam przepis na fale dunaju z masą budyniową i wiśniami..

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożena, ja poproszę ten przepis też ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja przepis na fale Dunaju mam podobnie jak Bożena z owocami, masą budyniową i polewą czekoladową :), ale ten również wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...