Spagetii – mniam, każdy pewnie robił i jest
na nie mnóstwo sposobów, ja w domu najczęściej robię po bolońsku, czyli z
mięsem mielonym
Składniki
-
Makaron spagetii
-
0, 5
kg mięsa mielonego
-
2 – 3 ząbki czosnku
-
5 –6 pomidorów świeżych (lub pomidory z puszki)
-
Papryka słodka
-
Szczypta papryki ostrej
-
Ew. koncentrat pomidorowy
-
Bazylia
-
Natka pietruszki
-
Ser żółty
-
Sól, pieprz
Na patelni podsmażam drobno pokrojony
czosnek, dodaję mielone mięso i smażę. Dzisiaj dodałam przyprawę PRYMAT do
spagetii, którą dostałam do testowania. W osobnym garnku przygotowuję sos do
spagetii, sparzone i obrane pomidory duszę w niewielkiej (naprawdę niewielkiej ilości
wody), następnie rozdrabniam je blenderem, dodaję słodką paprykę około 1
łyżeczki, szczyptę papryki ostrej, świeżą posiekaną bazylię, sól i pieprz (można
dodać też szczyptę oregano). Dzisiaj z racji tego, że testowałam przyprawę PRYMAT
do pomidorów nie dodałam tych przypraw. I oprócz soli i odrobiny pieprzu
przyprawa ta wystarczyła. Jeśli sos nie ma koloru, można dodać łyżeczkę
koncentratu pomidorowego.
Tak przygotowany sos wlewam do mięsa,
dodaję natkę pietruszki i gotuję jeszcze około 10 – 15 minut.
W tym samym czasie gotuje także makaron
spagetii, ugotowany polewam gorącym sosem i posypuję startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz