Przyznam, że znalazłam na YT fajną pieczeń do smarowania na chleb. Trochę ją zmodyfikowałam. Kupiłam produkty i wczoraj upiekłam. Niebo w gębie, po przeróbkach:)
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego szynkowego
 - 0,5 kg sera żółtego
 - 1 łyżka soli
 - 1 łyżeczka papryki czerwonej
 - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
 - 2 łyżki majeranku
 - 1 łyżeczka oregano
 - 2 jajka
 - 1,5 cebuli pokrojonej w kostkę
 - 7-8 łyżek kaszy manny
 - 1,5 szklanki wody
 - 1 kostka rosołowa bez glutaminianu sody
 - 2-3 łyżeczki chrzanu
 - 2-3 łyżeczki musztardy
 - 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
 - ząbek czosnku
 - 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku lub soli czosnkowej
 
Wykonanie:
Mięso mielone przekładamy do dużej miski. Dodajemy wszystkie składniki, czyli surowe jajka, starty na tarce ser, cebulę pokrojoną w kostkę, przyprawy, czyli wszystko oprócz kaszy manny, kostki rosołowej i wody. 1,5 szklanki wody zagotować i dosypać kaszy manny oraz kostkę rosołową ew. vegetę. Mieszać do uzyskania średnio gęstej masy. Wystudzić i dodać do mięsa. Przyprawić do smaku. Na wierzchu można posmarować keczupem i posypać ziołami, ale jak widać mogą się lekko przypalić. Nie zmienia to faktu, że są pyszne.
Wychodzi z tych składników jedna długa na szerokość piekarnika i długości ok. 15cm blaszka. Moja ma wymiary: 14x40cm.
Oczywiście można taką pieczeń podać do obiadu, ale dobrze też smaruje się na kanapkach
mniam..
OdpowiedzUsuń