Przyznam, że znalazłam na YT fajną pieczeń do smarowania na chleb. Trochę ją zmodyfikowałam. Kupiłam produkty i wczoraj upiekłam. Niebo w gębie, po przeróbkach:)
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego szynkowego
- 0,5 kg sera żółtego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 2 jajka
- 1,5 cebuli pokrojonej w kostkę
- 7-8 łyżek kaszy manny
- 1,5 szklanki wody
- 1 kostka rosołowa bez glutaminianu sody
- 2-3 łyżeczki chrzanu
- 2-3 łyżeczki musztardy
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku lub soli czosnkowej
Wykonanie:
Mięso mielone przekładamy do dużej miski. Dodajemy wszystkie składniki, czyli surowe jajka, starty na tarce ser, cebulę pokrojoną w kostkę, przyprawy, czyli wszystko oprócz kaszy manny, kostki rosołowej i wody. 1,5 szklanki wody zagotować i dosypać kaszy manny oraz kostkę rosołową ew. vegetę. Mieszać do uzyskania średnio gęstej masy. Wystudzić i dodać do mięsa. Przyprawić do smaku. Na wierzchu można posmarować keczupem i posypać ziołami, ale jak widać mogą się lekko przypalić. Nie zmienia to faktu, że są pyszne.
Wychodzi z tych składników jedna długa na szerokość piekarnika i długości ok. 15cm blaszka. Moja ma wymiary: 14x40cm.
Oczywiście można taką pieczeń podać do obiadu, ale dobrze też smaruje się na kanapkach
mniam..
OdpowiedzUsuń