Składniki
-
1 kg mięsa mielonego
-
2
jajka
-
1 duża
bułka
-
3
ząbki czosnku
-
Pieprz,
sól
-
Bułka
tarta
Składniki na farsz
-
0, 5 kg pieczarek,
-
Cebula
-
2 łyżka
masła
-
Vegeta
-
pieprz
Na maśle smażę pokrojoną drobno cebulę, dodaję pól łyżeczki
vegety, do cebuli potem dodaję obrane i drobno pokrojone pieczarki, doprawiam
pieprzem i smażę jeszcze około 10 minut.
Do miski wkładam mięso mielone, dodaję dwa surowe jajka, bułkę
uprzednio namoczoną w mleku (dokładnie odcisnąć), wciskam czosnek
przepuszczony przez praskę (lub drobno posiekany), doprawiam solą i pieprzem.
Blaszkę – keksówkę (czyli podłużną, wąską), smaruję margaryną
(lub innym tłuszczem) i wysypuję bułką tartą, układam połowę masy mięsnej. I
wykładam farsz z pieczarek, przykrywam drugą częścią masy mięsnej, posypuję
bułką tartą. Wkładam do piekarnika (ok. 200 stopni na jakąś godzinę).
Podaję gorące i polewam powstałym sosem. Jednak tą pieczeń
można podać również na zimno w formie przystawki, lub jako dodatek do kanapki.
Można ja przygotować bez farszu, z jajkiem na twardo zamiast farszu.
Nigdy nie jadłam, ale wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuń