Filet z kurczaka często gości na moim stole, ale jako filet
panierowany może szybko się znudzić, dlatego dziś na obiad zaserwowałam roladki
ze szpinakiem.
Składniki
-
4 filety z piersi kurczaka
-
Szpinak świeży lub pół paczki mrożony
-
2-3 ząbki czosnku
-
Kostka sera mozzarella
-
cebula
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Filety z kurczaka umyć, ja swoje zawsze
delikatnie kroję, wzdłuż aby wyszły cieńsze kotleciki, lekko jeszcze rozbijam,
ale tak, aby nie było dziur, sole i delikatnie pieprzę i wstawiam do lodówki. W
tym czasie przygotowuję farsz. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, wciskam czosnek i
dodaję szpinak, jeśli świeży to od razu doprawiam, jeśli mrożony to najpierw
ten szpinak gotuję w garnku z niewielką ilością soli, aż się rozmrozi, odcedzam
i dokładnie wyciskam z wody, wtedy dopiero dodaję na patelnię i doprawiam.
Następnie do szpinaku dorzucam ser mozzarella, który na małym ogniu rozpuszczam
ze szpinakiem. Czekam aż masa ostygnie.
Na fileta nakładam masę szpinakową i zwijam
– ewentualnie można przekłuć wykałaczką ( ja często tak robię, aby się nie
rozwaliły). Tak przygotowane roladki podsmażyć delikatnie na patelni.
Następnie przygotowuję naczynie
żaroodporne, wykładam je plasterkami cebuli, na cebule układam roladki, na
każdą z nich układam plasterek masła, wstawiam do piekarnik na ok. 40 min.
A
efekt?, moim zdaniem smaczne, ale spróbujcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz