czwartek, 25 lipca 2013

Gdzie znajdziemy żelazo?

Żelazo jest potrzebne organizmom do produkcji czerwonych krwinek (erytrocytów) i transportowaniu tlenu do komórek.

Gdzie jest najwięcej żelaza?

  • wątróbka
  • mięso
  • proso
  • owies
  • ziarna soi
  • szpinak
  • czarne jagody
  • borówka
  • skorzonera
  • brokuły
  • warzywa strączkowe
  • pomidory
  • truskawki
  • brzoskwinie 

Na śniadanie warto zjeść płatki bogate w żelazo (mogą zawierać nawet 18 mg w 100g! Na obiad polecamy wątróbkę, groszek i pieczone ziemniaki, na podwieczorek sałatkę owocową z truskawek, borówek i brzoskwiń, a na kolację jajecznicę ze szpinakiem.


Trudniej wegetarianom!

Należy pamiętać, że żelazo pochodzące z roślin jest trudniej przyswajalne niż te które pochodzi w produktów zwierzęcych. W produktach roślinnych znajduje się żelazo hemowe, czyli dwuwartościowe, zaś w zwierzęcych - niehemowe- trójwartościowe. Jaka jest różnica? Przykładowo wchłanianie żelaza ze szpinaku wynosi zaledwie 1%, z mięsa cielęcego- aż 22%.

Ważne by łączyć produkty które zawierają żelazo, razem z mięsem. Czerwone mięso połączone z warzywami zwiększają wchłanianie żelaza nawet o 400%. Witamina C i wapń poprawiają wchłanianie żelaza nawet trzykrotnie.

Niedobór żelaza
Spadek hemoglobiny w której żelazo transportuje tlen do komórek i mała ilość czerwonych krwinek, oznacza anemię, czyli inaczej niedokrwistość. Jest to choroba, która pojawia się, gdy zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest większe niż ilość przyjmowanego w posiłkach żelaza.

Pojawia się szczególnie w okresie ciąży, u matek karmiących, w czasie miesiączkowania, u małych dzieci, podczas stosowania ubogiej w mięso diety, w czasie rożnego rodzaju chorób lub zaburzeń przewodu pokarmowego (wrzody, hemoroidy, choroby nowotworowe), u osób uprawiających sporty wytrzymałościowe.

Jakie objawy braku żelaza?

  • zmęczenie,
  • wyczerpanie,
  • brak apetytu, częstsze picie płynów,
  • bóle i zawroty głowy,
  • zahamowanie wzrostu,
  • szybkie męczenie się,
  • niska aktywność-  widoczna u małych dzieci,
  • blada cera,
  • kłopoty ze snem (dzieci śpią niespokojnie, albo mają trudności z zasypianiem),
  • wypadanie włosów,
  • łamanie się paznokci,
  • zajady w kącikach ust,
  • duszności, kołatanie serca,
  • szumy w uszach,
  • szmery i kołatanie serca,
  • częste infekcje i przeziębienia.

Ile hemoglobiny przy anemii?

Anemię określa poziom hemoglobiny w krwi. Gdy poziom spada poniżej:

  • u kobiet i dzieci- 120g/l
  • u mężczyzn - 130 g/l

należy rozpocząć leczenie w postaci przyjmowanego żelaza w tabletkach.


Sok warzywny zamiast herbaty i kawy

Herbata zawiera taninę, która zmniejsza przyswajanie żelaza o 70%, dlatego osoby chore na anemię, powinny wystrzegać się picia herbaty, podobnie kawy (40% zmniejszone przyswajanie żelaza).  Odstawić trzeba też słodycze, białe pieczywo i cukier.

Aby żelazo lepiej się wchłaniało, lepiej przyrządzić sobie sok z warzyw zawierających żelazo. Niedobór żelaza odczuwa się szczególnie w czasie ciąży. Polecam picie soku z surowych czerwonych buraków,  z natką pietruszki, koperkiem i ogórkiem kiszonym. Przepis u nas TU. Warto zrobić też zupę z pokrzyw.

   

Można też pić codziennie: pół szklanki zmiksowanego soku z marchwi, szpinaku, pokrzyw oraz mniszka pospolitego a także pół szklanki przegotowanej wody z łyżeczką miodu i dwiema łyżeczkami octu jabłkowego.

Gdy dziecko ma anemię

Udaj się do lekarza na badania krwi. Lekarz przepisze odpowiednie leki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...