Żelazo jest potrzebne organizmom do produkcji czerwonych krwinek (erytrocytów) i transportowaniu tlenu do komórek.
Gdzie jest najwięcej żelaza?
Na śniadanie warto zjeść płatki bogate w żelazo (mogą zawierać nawet 18 mg w 100g! Na obiad polecamy wątróbkę, groszek i pieczone ziemniaki, na podwieczorek sałatkę owocową z truskawek, borówek i brzoskwiń, a na kolację jajecznicę ze szpinakiem.
Trudniej wegetarianom!
Należy pamiętać, że żelazo pochodzące z roślin jest trudniej przyswajalne niż te które pochodzi w produktów zwierzęcych. W produktach roślinnych znajduje się żelazo hemowe, czyli dwuwartościowe, zaś w zwierzęcych - niehemowe- trójwartościowe. Jaka jest różnica? Przykładowo wchłanianie żelaza ze szpinaku wynosi zaledwie 1%, z mięsa cielęcego- aż 22%.
Ważne by łączyć produkty które zawierają żelazo, razem z mięsem. Czerwone mięso połączone z warzywami zwiększają wchłanianie żelaza nawet o 400%. Witamina C i wapń poprawiają wchłanianie żelaza nawet trzykrotnie.
Niedobór żelaza
Spadek hemoglobiny w której żelazo transportuje tlen do komórek i mała ilość czerwonych krwinek, oznacza anemię, czyli inaczej niedokrwistość. Jest to choroba, która pojawia się, gdy zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest większe niż ilość przyjmowanego w posiłkach żelaza.
Pojawia się szczególnie w okresie ciąży, u matek karmiących, w czasie miesiączkowania, u małych dzieci, podczas stosowania ubogiej w mięso diety, w czasie rożnego rodzaju chorób lub zaburzeń przewodu pokarmowego (wrzody, hemoroidy, choroby nowotworowe), u osób uprawiających sporty wytrzymałościowe.
Jakie objawy braku żelaza?
Ile hemoglobiny przy anemii?
Anemię określa poziom hemoglobiny w krwi. Gdy poziom spada poniżej:
należy rozpocząć leczenie w postaci przyjmowanego żelaza w tabletkach.
Sok warzywny zamiast herbaty i kawy
Herbata zawiera taninę, która zmniejsza przyswajanie żelaza o 70%, dlatego osoby chore na anemię, powinny wystrzegać się picia herbaty, podobnie kawy (40% zmniejszone przyswajanie żelaza). Odstawić trzeba też słodycze, białe pieczywo i cukier.
Aby żelazo lepiej się wchłaniało, lepiej przyrządzić sobie sok z warzyw zawierających żelazo. Niedobór żelaza odczuwa się szczególnie w czasie ciąży. Polecam picie soku z surowych czerwonych buraków, z natką pietruszki, koperkiem i ogórkiem kiszonym. Przepis u nas TU. Warto zrobić też zupę z pokrzyw.
Można też pić codziennie: pół szklanki zmiksowanego soku z marchwi, szpinaku, pokrzyw oraz mniszka pospolitego a także pół szklanki przegotowanej wody z łyżeczką miodu i dwiema łyżeczkami octu jabłkowego.
Gdy dziecko ma anemię
Udaj się do lekarza na badania krwi. Lekarz przepisze odpowiednie leki.
Gdzie jest najwięcej żelaza?
- wątróbka
- mięso
- proso
- owies
- ziarna soi
- szpinak
- czarne jagody
- borówka
- skorzonera
- brokuły
- warzywa strączkowe
- pomidory
- truskawki
- brzoskwinie
Na śniadanie warto zjeść płatki bogate w żelazo (mogą zawierać nawet 18 mg w 100g! Na obiad polecamy wątróbkę, groszek i pieczone ziemniaki, na podwieczorek sałatkę owocową z truskawek, borówek i brzoskwiń, a na kolację jajecznicę ze szpinakiem.
Trudniej wegetarianom!
Należy pamiętać, że żelazo pochodzące z roślin jest trudniej przyswajalne niż te które pochodzi w produktów zwierzęcych. W produktach roślinnych znajduje się żelazo hemowe, czyli dwuwartościowe, zaś w zwierzęcych - niehemowe- trójwartościowe. Jaka jest różnica? Przykładowo wchłanianie żelaza ze szpinaku wynosi zaledwie 1%, z mięsa cielęcego- aż 22%.
Ważne by łączyć produkty które zawierają żelazo, razem z mięsem. Czerwone mięso połączone z warzywami zwiększają wchłanianie żelaza nawet o 400%. Witamina C i wapń poprawiają wchłanianie żelaza nawet trzykrotnie.
Niedobór żelaza
Spadek hemoglobiny w której żelazo transportuje tlen do komórek i mała ilość czerwonych krwinek, oznacza anemię, czyli inaczej niedokrwistość. Jest to choroba, która pojawia się, gdy zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest większe niż ilość przyjmowanego w posiłkach żelaza.
Pojawia się szczególnie w okresie ciąży, u matek karmiących, w czasie miesiączkowania, u małych dzieci, podczas stosowania ubogiej w mięso diety, w czasie rożnego rodzaju chorób lub zaburzeń przewodu pokarmowego (wrzody, hemoroidy, choroby nowotworowe), u osób uprawiających sporty wytrzymałościowe.
Jakie objawy braku żelaza?
- zmęczenie,
- wyczerpanie,
- brak apetytu, częstsze picie płynów,
- bóle i zawroty głowy,
- zahamowanie wzrostu,
- szybkie męczenie się,
- niska aktywność- widoczna u małych dzieci,
- blada cera,
- kłopoty ze snem (dzieci śpią niespokojnie, albo mają trudności z zasypianiem),
- wypadanie włosów,
- łamanie się paznokci,
- zajady w kącikach ust,
- duszności, kołatanie serca,
- szumy w uszach,
- szmery i kołatanie serca,
- częste infekcje i przeziębienia.
Ile hemoglobiny przy anemii?
Anemię określa poziom hemoglobiny w krwi. Gdy poziom spada poniżej:
- u kobiet i dzieci- 120g/l
- u mężczyzn - 130 g/l
należy rozpocząć leczenie w postaci przyjmowanego żelaza w tabletkach.
Sok warzywny zamiast herbaty i kawy
Herbata zawiera taninę, która zmniejsza przyswajanie żelaza o 70%, dlatego osoby chore na anemię, powinny wystrzegać się picia herbaty, podobnie kawy (40% zmniejszone przyswajanie żelaza). Odstawić trzeba też słodycze, białe pieczywo i cukier.
Aby żelazo lepiej się wchłaniało, lepiej przyrządzić sobie sok z warzyw zawierających żelazo. Niedobór żelaza odczuwa się szczególnie w czasie ciąży. Polecam picie soku z surowych czerwonych buraków, z natką pietruszki, koperkiem i ogórkiem kiszonym. Przepis u nas TU. Warto zrobić też zupę z pokrzyw.
Można też pić codziennie: pół szklanki zmiksowanego soku z marchwi, szpinaku, pokrzyw oraz mniszka pospolitego a także pół szklanki przegotowanej wody z łyżeczką miodu i dwiema łyżeczkami octu jabłkowego.
Gdy dziecko ma anemię
Udaj się do lekarza na badania krwi. Lekarz przepisze odpowiednie leki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz