U nas szaro, deszczowo i smutno. Jednak w ogrodzie dopiero teraz piękne dynie. Chciałam Wam zaproponować chleb dyniowy.
Przyznam że sama zrobiłam pierwszy raz z przepisu z internetu, ale zmodyfikowałam ilość mąki, bowiem ciasto nie powinno lepić się do rąk a tym bardziej być płynne. Dlatego zawsze można trochę mąki dodać więcej.
Ciastem należy trochę porzucać o blat:) aby odpowietrzyć go:) Lepiej wtedy wyrasta i nie robi się zakalec.
Składniki:
- 220 g dyni
- 500g mąki pszennej chlebowej - ja robiłam ten na tortowej:) bo nie miałam innej i też wyszedł.
- 1/2 szklanki wody ciepłej przegotowanej
- 7g drożdży instant (1 opakowanie)
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Ugotuj pokrojoną w kostkę dynię, obraną ze skórki, pestek.
2. Jak będzie miękka, rozdrobnij widelcem, blenderem itp.
3. Wsyp do innej miski produkty suche: mąkę, sól, cukier i drożdże i wymieszaj.
4. Dodaj masę z dyni i mieszaj robotem albo łyżką około 1-2 minut.
5. Dodaj wodę i dobrze wyrób ciasto. Ja używałam maszyny do chleba. Jednak potem przerzuciłam na blat i dodawałam trochę mąki, aby ciasto lepiej się wyrobiło.
6. Zostaw na godzinę pod przykryciem aby podwoił objętość
7. Potem posyp mąką i przez minutę zagniataj. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i odłóż na pół godziny w ciepłe miejsce. Zrób w chlebie ostrym nożem nacięcia co 2 cm do polowy wysokości.
8. Piekarnik nagrzej do 220 st.C i włóż blaszkę na 25 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę na 200st. C i piecz 10 min.
9. Wyciągnij od razu z piekarnika i przełóż na kratkę aby dno chleba nie nabrało wilgoci i nie zrobił się zakalec.
Gotowe :)
Jak widzicie posypałam go mąką:) a chleb nie ma bardzo spieczonej skórki, co oznacza, że na początku można dać jeszcze większą temperaturę przez jakieś 10 min. Można spróbować go
Ale pyszności tu serwujesz, już czuję ten smak ;) Zapraszam na konkurs : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html
OdpowiedzUsuńśliczny i bardzo apetyczny
OdpowiedzUsuń