Prosta w wykonaniu babka, a za każdym razem możemy otrzymać inny wzór przekroju ciasta. Niektórzy nazywają te ciasto babka Esy Floresy
Składniki:
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ucieramy na gładką masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao i starannie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Najpierw wylewamy jasne ciasto a na nie ciemne. Aby otrzymać inny wzór ciasto możemy nakładać w różnej kolejności np. na przemian jasne i ciemne, wylać oba ciasta i łyżką przegarnąć aby utworzyły się tytułowe fale.
Pieczemy 45 minut w temp. 170 st.C.
Po wystudzeniu ciasto można udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem
Składniki:
- 1, 5 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 6 jaj
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki stołowe kakao
Wykonanie:
Margarynę ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ucieramy na gładką masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao i starannie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Najpierw wylewamy jasne ciasto a na nie ciemne. Aby otrzymać inny wzór ciasto możemy nakładać w różnej kolejności np. na przemian jasne i ciemne, wylać oba ciasta i łyżką przegarnąć aby utworzyły się tytułowe fale.
Pieczemy 45 minut w temp. 170 st.C.
Po wystudzeniu ciasto można udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem
Ja mam przepis na fale dunaju z masą budyniową i wiśniami..
OdpowiedzUsuńto prosimy o przepis
OdpowiedzUsuńBożena, ja poproszę ten przepis też ;)
OdpowiedzUsuńoj muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńja przepis na fale Dunaju mam podobnie jak Bożena z owocami, masą budyniową i polewą czekoladową :), ale ten również wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń