Postanowiłam zrobić ciasto z torebki:) zobaczyć czy wyjdzie i czy jest dobre:)
Moje pierwsze spostrzeżenia, - dużo masy, mniej ciasta... Masa mi została.
Produkty:
A oto przepis:
Poncz: wyciśnij pół cytryny i zmieszaj z pół szklanki wody
Ciasto:
Tortownicę wysmaruj margaryną i posyp mąką
2. Wymieszaj wodę i jajka.
3. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj 5 minut na najwyższych obrotach
4. Włóż do nagrzanego piekarnika- 180stopni C bez termoobiegu na 25 minut
5. Zostaw ciasto do wystudzenia
6. Pokrój ciasto wg wskazówek na pudełku
7. Nasącz ponczem jeden z kawałków ciasta (4-5 łyżek- ja dałam mniej), połóż połówkę banana płaską stroną do dołu lub inne owoce i posmaruj ubitą masą.
8. Czynność powtórz jeszcze 3-krotnie. Ja też przecięłam środkowy pas na pół i dodałam jako dodatkową porcję.. A mniej użyłam na kruszonkę. Masą wysmarowałam też całe ciasto z wierzchu i dopiero posypałam kruszonką:)
9. Ciasto ustaw pionowo i uformuj kształt jeżyka:) albo myszki..
Moje pierwsze spostrzeżenia, - dużo masy, mniej ciasta... Masa mi została.
Produkty:
- Jeżyk- ciasto z pudełka
- 2 jaja
- 75ml wody
- 500ml śmietany kremówki (30-36%)
- 100 ml zimnej wody
- sok z 1/2 cytryny
- pół szklanki wody
- 2 banany
A oto przepis:
Poncz: wyciśnij pół cytryny i zmieszaj z pół szklanki wody
Ciasto:
Tortownicę wysmaruj margaryną i posyp mąką
2. Wymieszaj wodę i jajka.
3. Wsyp zawartość torebki z ciastem i miksuj 5 minut na najwyższych obrotach
4. Włóż do nagrzanego piekarnika- 180stopni C bez termoobiegu na 25 minut
5. Zostaw ciasto do wystudzenia
6. Pokrój ciasto wg wskazówek na pudełku
7. Nasącz ponczem jeden z kawałków ciasta (4-5 łyżek- ja dałam mniej), połóż połówkę banana płaską stroną do dołu lub inne owoce i posmaruj ubitą masą.
8. Czynność powtórz jeszcze 3-krotnie. Ja też przecięłam środkowy pas na pół i dodałam jako dodatkową porcję.. A mniej użyłam na kruszonkę. Masą wysmarowałam też całe ciasto z wierzchu i dopiero posypałam kruszonką:)
9. Ciasto ustaw pionowo i uformuj kształt jeżyka:) albo myszki..
10. Obsyp pozostałym pokruszonym ciastem z posypką. Zrób oczy i nos:)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz