czwartek, 18 października 2012

Imbir w kuchni



Niezastąpiony w kuchni azjatyckiej. Przyprawa i lekarstwo – robi furorę na całym świecie. Należy do najstarszych roślin uprawnych, przyprawowych oraz leczniczych. Do niedawna w Polsce był dostępny jako przyprawa zmielona. Obecnie można już kupić korzeń imbiru w supermarkecie.

Na co ten imbir?

  • Wzmacnia odporność
  • Ułatwia trawienie
  • Ma działanie rozkurczowe, żółciowe
  • Zapobiega mdłościom
  • Wskazany osobom z podwyższonym cholesterolem, chroni przez zakrzepami
  • Leczy migreny
  • Łagodzi bóle miesiączkowe
  • Wspomaga leczenie przeziębień
  • Odkaża jamę ustną
  • Przeciwdziała infekcjom,
  • Rozgrzewa i poprawia krążenie
  • Dodaje energii
  • Jest afrodyzjakiem

Dla kogo nie polecany?

  • Dla kobiet w ciąży
  • Dla matek karmiących
  • Dla wrzodowców

Jak smakuje?

Jest dość ostry.

Do jakich potraw

  • do tłustych mięs, ale bez ziół, bo ich smaki się kłócą
  • dobrze komponuje się z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, goździkami, gałką muszkatołową, pieprzem
  • kandyzowany imbir maczany w sosie sojowym jest dodatkiem do sushi
  • mielony imbir aromatyzuje herbatniki, ciasta, sałatki owocowe, pieczone jabłka

Przedawkowanie

W razie przedawkowania można odczuwać zawroty głowy, senność, nudności, nieregularny rytm bicia serca. Nie należy łączyć różnych preparatów zawierających imbir.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...