niedziela, 19 sierpnia 2012

Warstwowa sałatka gyros




Ta sałatka już pewnie jest każdemu doskonale znana, bardzo często gościła na niejednym stole i wielu osobom bardzo smakuje. Mi ona również bardzo smakuje i dlatego chciałam przypomnieć przepis na jej wykonanie.
SKŁADNIKI

-        Kapusta pekińska
-        Pierś kurczaka (ja daję 1 -  podwójną )
-        Puszka kukurydzy
-        2 sztuki czerwonej cebuli
-        4 – 5 ogórków konserwowych
-        Majonez
-        Ketchup
-        Przyprawa gyros, gyros – kebab ( ja używam gyros – kebab z firmy „Prymat”)
-        vegeta, olej
WYKONANIE

Na początku drobno kroję kapustę pekińską dodaję do niej niewielką ilość vegety i odstawiam, aby trochę zmiękła, później odlewam z niej wodę, która zebrała się na dole w misce.
 W między czasie kroję pierś z kurczaka, dokładnie obtaczam kawałki w przyprawie gyros (ja wykorzystuję całą torebkę przyprawy) i smażę na oleju, odstawiam do ostudzenia, później kroję cebulę i sparzam ją gorącą wodą.
Gdy mięso i cebula ostygną, zaczynam układać sałatkę w misce. Używam salaterki przezroczystej, bo wtedy sałatka ładnie się prezentuje.
Na dno układam usmażone i ostudzone kawałki mięsa smaruję cienką warstwą majonezu, następnie daję cebulę. Na cebulę układam pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe i smaruję cienką warstwą keczupu, na keczup kładę kukurydzę, później znowu majonez i na koniec odcedzoną kapustę pekińską.


Niestety zdjęcie zrobione  tylko z góry i nie widać warstw, jak będę robić następnym razem sałatkę to zdjęcie zmienię.

Sałatka gotowa. Smakuje wybornie!!

A może macie jakieś inne pomysły na wykonanie tej sałatki, inaczej ją robicie?? Podzielcie się swoimi pomysłami

1 komentarz:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...