czwartek, 20 września 2012

Bliny śmietankowe



Do tej pory słyszałam tę nazwę, ale dawno i jakoś nigdy mnie nie zainteresowała. Bliny... Okazuje się, że są to rosyjskie placuszki podawane matkom po porodzie u naszych wschodnich sąsiadów. Dawano je także biednym, pielgrzymom, ale także podawano na stypach.
Podawane zarówno na słodko, jak i z kawałkami łososia, kawiorem, wędzonym jesiotrem, czy jajkiem. Ja spróbowałam na słodko z dżemem morelowym.


Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 szklanki śmietany
  • 4 jaja
  • sól
  • cukier
  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia


Sposób przygotowania:
Śmietanę ubijam z żółtkami, wsypuję mąkę, cukier, sól i dokładnie mieszam robotem. Dodaję pianę ubitą z białek, ostrożnie mieszam i smażę bliny na rozgrzanym tłuszczu, ale nie za wielkim ogniu, bo przypalają się szybko. Podaję na słodko- posypane cukrem.
W smaku są dość kwaśne, bo jednak na śmietanie... Jednak dżem radzi sobie z moim wybrednym podniebieniem.
No cóż nie uważam ich za coś niesamowitego, przynajmniej z tego przepisu...Wypróbuję na pewno inne przepisy bo uwielbiam racuchy pod każdą postacią:)







2 komentarze:

  1. Muszę posmakować przysmaki naszych sąsiadów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takich placuszków. Coś czuję, że by mi posmakowały... :)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...