niedziela, 16 września 2012

Pyzy po warszawsku



Zamierzałam zrobić zwykłe kopytka, ale zmieniłam zdanie:) Spróbuję pierwszy raz tego mącznego dania:) Stąd nowa kategoria w naszym spisie:)
Istnieją dwa podstawowe przepisy na pyzy. Są to pyzy poznańskie na parze i pyzy warszawskie ze startych surowych ziemniaków. Dziś ten drugi przepis.



Składniki

Farsz

  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
  • 1 mała, drobno pokrojona cebulka
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 200g mielonego mięsa wieprzowego
  • sól i pieprz

Ciasto


  • 750 g ziemniaków
  • 40g mąki, plus niewielka ilość na posypanie
  • 150g tłustego boczki bez skóry- do okraszenia

Sos

  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka chrzanu


Wykonanie:
1. W małym rondelku rozgrzewam olej. Podsmażam cebulkę z majerankiem około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Zdejmuję z ognia i pozostawiam do wystudzenia. Potem dodaję mięso dobrze posolone i przyprawione pieprzem.
2. Obieram ziemniaki i połowę z nich gotuję, a drugą ścieram  na drobnej tarce Ziemniaki gotuję 20 minut, albo można do miękkości. Odcedzam i rozgniatam blenderem na papkę. Pozostawiam do wystygnięcia.
3. Wykładam miazgę na ściereczkę lub bardzo drobne sito do pozbycia się wody. Surowe ziemniaki mieszam z ugotowanymi, dodaję mąkę i 1/2 łyżeczki soli.
4. Dzielę ciasto i farsz na 12 równych porcji. Rękami zanurzonymi w mące lepię każdą porcję na owalny placek.
5. Na każdym placku daję porcję mięsa i zawijam w kulkę. Mięso powinno być dobrze zaklejone w kulce. Układam na obsypanej mąką desce, aż do zrobienia całej porcji.
6. Gotuję wodę lekko osoloną w dużym garnku, zmniejszam ogień, aby woda ledwie wrzała i łyżką cedzakową wkładam pyzy na ok 20 minut. aż do momentu wypłynięcia. Ugotowane pyzy będą jędrne i lekko błyszczące.
7. W międzyczasie na małej patelni podsmażam bekon, aż tłuszcz się wytopi i powstaną skwarki.
8. Polewam pyzy odcedzone tłuszczem i skwarkami:) i sosem.

SMACZNEGO!!










1 komentarz:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...