Zamierzałam zrobić zwykłe kopytka, ale zmieniłam zdanie:) Spróbuję pierwszy raz tego mącznego dania:) Stąd nowa kategoria w naszym spisie:)
Istnieją dwa podstawowe przepisy na pyzy. Są to pyzy poznańskie na parze i pyzy warszawskie ze startych surowych ziemniaków. Dziś ten drugi przepis.
Składniki
Farsz
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
- 1 mała, drobno pokrojona cebulka
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 200g mielonego mięsa wieprzowego
- sól i pieprz
Ciasto
- 750 g ziemniaków
- 40g mąki, plus niewielka ilość na posypanie
- 150g tłustego boczki bez skóry- do okraszenia
Sos
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka chrzanu
Wykonanie:
1. W małym rondelku rozgrzewam olej. Podsmażam cebulkę z majerankiem około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Zdejmuję z ognia i pozostawiam do wystudzenia. Potem dodaję mięso dobrze posolone i przyprawione pieprzem.
2. Obieram ziemniaki i połowę z nich gotuję, a drugą ścieram na drobnej tarce Ziemniaki gotuję 20 minut, albo można do miękkości. Odcedzam i rozgniatam blenderem na papkę. Pozostawiam do wystygnięcia.
3. Wykładam miazgę na ściereczkę lub bardzo drobne sito do pozbycia się wody. Surowe ziemniaki mieszam z ugotowanymi, dodaję mąkę i 1/2 łyżeczki soli.
4. Dzielę ciasto i farsz na 12 równych porcji. Rękami zanurzonymi w mące lepię każdą porcję na owalny placek.
5. Na każdym placku daję porcję mięsa i zawijam w kulkę. Mięso powinno być dobrze zaklejone w kulce. Układam na obsypanej mąką desce, aż do zrobienia całej porcji.
6. Gotuję wodę lekko osoloną w dużym garnku, zmniejszam ogień, aby woda ledwie wrzała i łyżką cedzakową wkładam pyzy na ok 20 minut. aż do momentu wypłynięcia. Ugotowane pyzy będą jędrne i lekko błyszczące.
7. W międzyczasie na małej patelni podsmażam bekon, aż tłuszcz się wytopi i powstaną skwarki.
8. Polewam pyzy odcedzone tłuszczem i skwarkami:) i sosem.
SMACZNEGO!!
Ja jem pyzy bez farszu, ale Twoje też są pyszne :)
OdpowiedzUsuń