środa, 5 września 2012

LECZO Z CUKINII


Wrzesień to najlepsza pora na korzystanie z warzyw, są tanie, łatwo dostępne i pyszne, dlatego w tym okresie często robię leczo z cukinii.
Składniki
-        1 cukinia
-        1 cebula
-        2 laski cienkiej kiełbasy (podwawelska, zwyczajna)
-        3 – 4 papryki różnego koloru, (ale niekoniecznie – może być jeden kolor)
-        4 pomidory
-        2 – 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
-        Natka pietruszki
-        Sól, pieprz
-        Olej
Na oleju podsmażam pokrojoną drobno cebulę z kiełbasą, w tym czasie kroję drobno paprykę i dodaję do podsmażonej kiełbasy. W czasie, gdy te składniki się lekko duszą, obieram, i wydrążam z pestek cukinię, kroję w kostkę i dodaję do reszty. Składniki duszą się na małym ogniu, a ja sparzam pomidory, obieram je ze skórki kroję, dodaję do reszty wraz z natką pietruszki i przecierem pomidorowym. Na koniec dodaję sól i pieprz do smaku. Całość od początku do końca dusi się nieco ponad godzinę.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...