Wrzesień to najlepsza pora na korzystanie z
warzyw, są tanie, łatwo dostępne i pyszne, dlatego w tym okresie często robię
leczo z cukinii.
Składniki
-
1 cukinia
-
1 cebula
-
2 laski cienkiej kiełbasy (podwawelska,
zwyczajna)
-
3 – 4 papryki różnego koloru, (ale niekoniecznie
– może być jeden kolor)
-
4 pomidory
-
2 – 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
-
Natka pietruszki
-
Sól, pieprz
-
Olej
Na oleju podsmażam pokrojoną drobno cebulę z kiełbasą, w tym
czasie kroję drobno paprykę i dodaję do podsmażonej kiełbasy. W czasie, gdy te
składniki się lekko duszą, obieram, i wydrążam z pestek cukinię, kroję w kostkę
i dodaję do reszty. Składniki duszą się na małym ogniu, a ja sparzam pomidory,
obieram je ze skórki kroję, dodaję do reszty wraz z natką pietruszki i
przecierem pomidorowym. Na koniec dodaję sól i pieprz do smaku. Całość od
początku do końca dusi się nieco ponad godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz