Oto pomysł mojego męża. A więc potrzebujemy:
- kapusta biała
- mała kapusta czerwona
- 3 marchewki
- 1 por
- sól
- majonez kielecki/ inny
Wykonanie:
Kapustę białą szatkujemy na małe części np. robotem kuchennym z nakładką do szatkowania. Zasypujemy solą i wyściskamy. Czekamy 5 minut aż zmięknie i przelewamy wodą, aby zmyć sól. Podobnie robimy z kapustą czerwoną. Czas nieco dłuższy dla kapusty czerwonej. Szatkujemy na grube wiórka pora i marchew. Łączymy wszystko i dodajemy majonez. Nie solimy, bo już sól jest w kapuście. Pamietamy o dobrym przelaniu ich aby nie były za słone.
Jak widać wszystko dobrze posiekane.
Surówkę robi się około 20-30 minut.
kolorowa pychota!
OdpowiedzUsuńdla mnie bez pora i jestem zadowolona :D
OdpowiedzUsuń