Farsz:
- 1kg mięsa łopatki- zmielonej
- 3 torebki ryżu
- sól
- pieprz
- papryka słodka w proszku
- przyprawa do mięsa mielonego
Kapustę dość dużą gotowałam ok 1,5 godziny. Ale trzeba patrzeć aby była nie za miękka i nie za twarda. Oddzielałam od głąba liście nacinając przy głąbie i strząsając je z kapusty. Same ładnie odchodziły. Moja mama robi inaczej wykrawa głąba z surowej kapusty, a potem liście powoli oddziela.
Zawijanie w kopertę, czyli najpierw w przód, potem boki a na koniec obrót całością. Wyszło tak:
Rosołek dałam do wrzątku i zalałam nim gołąbki. Wstawiłam do piekarnika, i drugą porcje na gaz.
Polałam keczupem- bo lubię:) Oczywiście można zrobić sos:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz