Zioła i przyprawy


Przyprawy są to dodatki dla potraw, które zawierają substancje smakowe i zapachowe. Poprawiają cechy organoleptyczne potraw oraz mogą wywierać korzystny wpływ na organizm człowieka.

  1. Są to najczęściej różne części roślin, np. rośliny, nasiona i owoce, korzenie, kwiaty, zioła i liście. Przyprawy należy dodawać z umiarem, ponieważ ich nadmiar niszczy naturalny aromat i smak potraw
  2. Sól wzmacnia działanie przypraw roślinnych szczególnie w zupach, wywarach mięsnych, niektórych sosach. Dlatego też do potraw najpierw powinno dodawać się sól a dopiero potem przyprawy.
  3. Świeże zioła powinno się dodawać w większych ilościach niż suszone
  4. Pieprz ziarnisty dodaje się na początku przyrządzania potraw, aby wzmocnić jego aromat
  5. Cząber należy dodawać do potraw 10 minut przed końcem gotowania, aby potrawa nie był gorzka
  6. Majeranek i tymianek też należy dodawać 5 minut przed końcem gotowania.
  7. Mięso przeznaczone do pieczenia lub duszenia trzeba posypać lub natrzeć suszonymi ziołami kilka lun kilkanaście godzin przed podaniem go do dalszej obróbki, aby zdążyło przyjąć aromat z ziół.

Może Wy znacie jakieś rady, które pomagają przy gotowaniu, jeśli tak to podzielcie się z nami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...