Przyprawy są to dodatki dla potraw, które zawierają substancje smakowe i zapachowe. Poprawiają cechy organoleptyczne potraw oraz mogą wywierać korzystny wpływ na organizm człowieka.
- Są to najczęściej różne części roślin, np. rośliny, nasiona i owoce, korzenie, kwiaty, zioła i liście. Przyprawy należy dodawać z umiarem, ponieważ ich nadmiar niszczy naturalny aromat i smak potraw
- Sól wzmacnia działanie przypraw roślinnych szczególnie w zupach, wywarach mięsnych, niektórych sosach. Dlatego też do potraw najpierw powinno dodawać się sól a dopiero potem przyprawy.
- Świeże zioła powinno się dodawać w większych ilościach niż suszone
- Pieprz ziarnisty dodaje się na początku przyrządzania potraw, aby wzmocnić jego aromat
- Cząber należy dodawać do potraw 10 minut przed końcem gotowania, aby potrawa nie był gorzka
- Majeranek i tymianek też należy dodawać 5 minut przed końcem gotowania.
- Mięso przeznaczone do pieczenia lub duszenia trzeba posypać lub natrzeć suszonymi ziołami kilka lun kilkanaście godzin przed podaniem go do dalszej obróbki, aby zdążyło przyjąć aromat z ziół.
Może Wy znacie jakieś rady, które pomagają przy gotowaniu, jeśli tak to podzielcie się z nami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz