To już ostatnie przetwory, jakie w tym roku robiłam. Dziś sałatka zimowa.
Składniki:
-
1 kg kapusty
-
2 kg pomidorów zielonych
-
1 kg ogórków
-
½ kg
marchwi
-
½ kg
cebuli
-
1 l
octu - razem (1/2l do zalania i 1/2l do zagotowania)
-
½
szklanki soli
-
35 dkg
cukru
-
Łyżeczka
imbiru
-
Łyżeczka
cynamonu
-
4 – 5
goździków
-
1 dkg
gorczycy
Jarzyny
pokroić cienko i wymieszać z solą, pozostawiać na 12 godzin. Potem wygnieść i
zalać ½ l octu i zostawić jeszcze na 3 godziny. Zagotować ½ l octu z ½ l. wody i z
cukrem, dodać imbir, cynamon, goździki – wsypać jarzyny i gotować około 20
minut, po ugotowaniu wsypać gorczycę, wkładać do słoików, pasteryzować około 10 minut.
Doskonała na zimowe wieczory ;)
OdpowiedzUsuńW składnikach mamy 1/2 l. octu a dalej czytamy ..."zalać ½ l octu i zostawić jeszcze na 3 godziny. Zagotować 1 l octu z ½ l. wody"... więc ile ??
Usuńale przepis jest b.dobryyy, ja dodaję jeszcze (dla złamania kolorów) paprykę czerwoną i żółtą.
pozdrawiam