poniedziałek, 17 września 2012

SAŁATKA ZIMOWA

To już ostatnie przetwory, jakie w tym roku robiłam. Dziś sałatka zimowa.




Składniki:
-        1 kg kapusty
-        2 kg pomidorów zielonych
-        1 kg ogórków
-        ½ kg marchwi
-        ½ kg cebuli
-        1 l octu - razem (1/2l do zalania i 1/2l do zagotowania)
-        ½ szklanki soli
-        35 dkg cukru
-        Łyżeczka imbiru
-        Łyżeczka cynamonu
-        4 – 5 goździków
-        1 dkg gorczycy

Jarzyny pokroić cienko i wymieszać z solą, pozostawiać na 12 godzin. Potem wygnieść i zalać ½ l octu i zostawić jeszcze na 3 godziny. Zagotować ½  l octu z ½ l. wody i z cukrem, dodać imbir, cynamon, goździki – wsypać jarzyny i gotować około 20 minut, po ugotowaniu wsypać gorczycę, wkładać do słoików, pasteryzować około 10 minut.




2 komentarze:

  1. Doskonała na zimowe wieczory ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W składnikach mamy 1/2 l. octu a dalej czytamy ..."zalać ½ l octu i zostawić jeszcze na 3 godziny. Zagotować 1 l octu z ½ l. wody"... więc ile ??
      ale przepis jest b.dobryyy, ja dodaję jeszcze (dla złamania kolorów) paprykę czerwoną i żółtą.
      pozdrawiam

      Usuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...