Przepis na tą szarlotkę dostałyśmy od
naszej czytelniczki pani Karoliny Janeczko. Prosta i szybka
szarlotka sypana.
Składniki
- 1 szkl. mąki,
- 1 szkl. kaszy manny,
- 1 szkl. cukru kryształu,
- 1 op.cukru waniliowego,
- Łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 kostki twardego masła,
- 1 kg. jabłek (może być więcej),
- Cynamon,
- Bułka tarta.
Do miski wsypać mąkę, kaszę, cukier, cukier waniliowy oraz
proszek do pieczenia. Tak przygotowaną masę suchą podzielić na 3 części. Jabłka
obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cynamonem podzielić na 2
części. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno tortownicy
wysypać jedną cześć suchej masy. Wyłożyć połowę jabłek i równomiernie posypać
drugą częścią suchej masy. Następnie wyłożyć pozostałe jabłka i rozsypać na
nich trzecią część suchej masy. Na wierzch, na tarce o dużych oczkach zetrzeć
schłodzone masło. Piec 1 godz, w temp.180 stopni C.
To jest przepis na tę mniejszą tortownicę. Na prawdę
warto spróbować szarlotka pyszna.
Ale pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuń