wtorek, 18 września 2012

SZARLOTKA SYPANA


Przepis na tą szarlotkę dostałyśmy od naszej czytelniczki pani Karoliny Janeczko. Prosta i szybka szarlotka sypana. 

Składniki
  • 1 szkl. mąki,
  • 1 szkl. kaszy manny,
  • 1 szkl. cukru kryształu,
  • 1 op.cukru waniliowego,
  • Łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 kostki twardego masła,
  • 1 kg. jabłek (może być więcej),
  • Cynamon,
  • Bułka tarta.

 Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, kaszę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Tak przygotowaną masę suchą podzielić na 3 części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cynamonem podzielić na 2 części. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno tortownicy wysypać jedną cześć suchej masy. Wyłożyć połowę jabłek i równomiernie posypać drugą częścią suchej masy. Następnie wyłożyć pozostałe jabłka i rozsypać na nich trzecią część suchej masy. Na wierzch, na tarce o dużych oczkach zetrzeć schłodzone masło. Piec 1 godz, w temp.180 stopni C.

To jest przepis na tę mniejszą tortownicę. Na prawdę warto spróbować szarlotka pyszna.









1 komentarz:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...