czwartek, 20 czerwca 2013

Zupa pokrzywowa na anemię



Jeśli twoje dziecko ma anemię, czyli niedokrwistość, na pewno lekarz przepisał mu żelazo i zalecił produkty bogate w ten pierwiastek, jak wątróbka, szpinak, brokuły czy właśnie pokrzywa. Można także ją spożywać a okresie menstruacji.

Polecamy zupę pokrzywową

Składniki:

  • 50 dag liści pokrzywy (górne partie rośliny)
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 l wywaru z włoszczyzny,
  • 0,25 l mleka,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • 1/2 szklanki śmietany, 
  • łyżka masła i mąki,
  • tymianek,
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Sparzoną pokrzywę i czosnek posiekać i poddusić na maśle, a potem zmiksować na krem i zalać wywarem z jarzyn. Dolać mleko. po zagotowaniu zagęścić mąką i doprawić do smaku według uznania. Wkroić ugotowane osobno ziemniaki i po wierzchu polać śmietaną.

2 komentarze:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...