Schabowy to takie typowo polskie danie,
chyba nie ma domu, w którym chociaż raz nie byłby zrobiony schabowy (oczywiście pomijając wegetrian).
Składniki
-
Schab (oczywiście kroimy tyle kotletów ile
chcemy) w moim przypadku było ich 5
-
Mleko
-
Mąka
-
Jajko
-
Bułka tarta
-
Smalec
-
sól , pieprz
Moczę najpierw pokrojone kotlety schabowe w
mleku około 1 godziny. Następnie schab rozbijamy tłuczkiem na dość cienie
kotlety, delikatnie solimy i pieprzymy, następnie obtaczamy kolejno najpierw w
mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Schabowe smażę na
roztopionym i rozgrzanym smalcu.
Uwielbiam takie kotleciki ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję, ja też bardzo lubię schabowe :)
OdpowiedzUsuń