Przepis na tą marchewkę znalazłam w którymś
numerze „Przepisu czytelników”, często kupuję
- bo można znaleźć super przepisy. Bardzo często też nich korzystam.
Składniki
-
3 – 4 marchewki
-
1 – 2 łyżki masła
-
Pieprz
-
Vegeta
-
Łyżka słodko – pikantnego sosu chili
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Gotujemy
w wodzie z dodatkiem vegety (ja dałam Kucharek Gold), aż marchewka będzie miękką
a woda odparuje, ew. można wylać resztę wody. Do marchewki wkładamy masło i pieprzymy,
mieszamy i chwilkę dusimy, pod koniec dodajemy sos – słodko kwaśny. Mieszamy. Tak
przygotowaną marchewkę podaję się na ciepło.
Ja uwielbiam marchewkę w takiej zalewie, jak mama robi;) Na ostro może niezbyt, wolę łagodniejsze klimaty.
OdpowiedzUsuńWbrew wszystkiemu nie jest taka ostra, sos nadaje jej słodko - pikantny - ale rzeczywiście specyficzny smak :)
OdpowiedzUsuń