Nie miałam kiedy wrzucić przepisu, więc robię to teraz. Przepis banalny, znacie go na pewno wszyscy, ale królik smakuje wybornie.
Składniki:
- nóżki królika (lub inne części)
- cebula
- sól
- pieprz
- papryka czerwona- przyprawa
- oregano
- majeranek
- 3 listki szałwii
- 1 długa gałązka rozmarynu
Wykonanie:
Na patelnię wylewamy trochę oleju, podsmażamy cebulkę pokrojoną w talarki. Wkładamy szałwię i rozmaryn i królika obtoczonego przyprawami. Smażymy z obu stron, aż lekko się przypiecze i będzie przyrumieniony. Następnie wszystko zlewamy do garnka, wyrzucając przy tym szałwię i rozmaryn. Dolewamy wody i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Doprawiamy sos mąką rozrobioną z zimną wodą i zagęszczamy sos. Idealne do kaszy gryczanej, ziemniaków z ogórkiem kiszonym:)
Smacznego!
Króliki w ogóle są smaczne ;)
OdpowiedzUsuńo tak:) bardzo...
Usuń