Prezentujemy przepis na pierniczki pani Asi.
Składniki:
- 1,8-2 kg mąki
- 2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 żółtek
- 10 łyżeczek kakao
- 2 margaryny do pieczenia
- miód 15 łyżek
- 2 przyprawy korzenne
- 400 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
Opis przygotowania
Margarynę, miód oraz cukier podgrzać i rozpuścić, lecz nie zagotować. Następnie dobrze wystudzić. Mąkę przesiać z
kakao, sodą oczyszczoną oraz skórką pomarańczową (wcześniej
sparzoną). Dobrze wymieszać na stolnicy. Dodać żółtka i przyprawę korzenną.
Dokładnie wymieszać składniki. Powoli do masy dodawać kwaśną śmietanę.
Następnie zagnieść i rozwałkować ciasto na ok. 0,5 mm. Wykrawać
pierniczki. Piec ok. 10 min w temperaturze 180 st. C.
SMACZNEGO!
AUTOR: AsienkaPL
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz