niedziela, 14 października 2012

Pierniczki


Prezentujemy przepis na pierniczki pani Asi.

Składniki:
  • 1,8-2  kg mąki
  • 2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 żółtek
  • 10 łyżeczek kakao
  • 2 margaryny do pieczenia
  • miód 15 łyżek
  • 2 przyprawy korzenne
  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej

Opis przygotowania
Margarynę, miód oraz  cukier podgrzać i rozpuścić, lecz nie zagotować. Następnie dobrze wystudzić. Mąkę przesiać z kakao,  sodą oczyszczoną oraz skórką pomarańczową (wcześniej sparzoną). Dobrze wymieszać na stolnicy. Dodać żółtka i przyprawę korzenną. Dokładnie wymieszać składniki. Powoli do masy dodawać kwaśną śmietanę. Następnie zagnieść i rozwałkować ciasto na ok. 0,5 mm. Wykrawać pierniczki. Piec ok. 10 min w temperaturze 180 st. C.

SMACZNEGO!
AUTOR: AsienkaPL


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...