Dziś nie miałam pomysłu na obiad, myślałam, że zrobię tradycyjnie filet z kurczaka.. ziemniaki i surówkę.
Potem jednak nie chciało mi się obierać ziemniaków... i wzięłam ryż..
To był początek ciekawej przygody z moimi kotlecikami..
Składniki na 6-8 osób:
- 3 paczki ryżu
- 1 podwójna porcja fileta z kurczaka
- 2 kostki rosołowe- dla poprawy smaku zarówno ryżu jak i fileta - kto woli bez.. to nie ma problemu
- pół kostki sera feta
- 1 cebula
- mały pęczek pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- można dodać koperek... - ja nie miałam
- 2-3 jajka surowe
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ugotuj ryż z kostką rosołową, a następnie ostudź lekko i przesyp do miski.
2. Dodaj ser, cebulę pokrojoną w kostkę, 2 jaja, pietruszkę posiekaną (koperek) oraz sól, pieprz.
3. Dodaj ugotowanego z kostką rosołową- pokrojonego w drobną kostkę fileta z kurczaka
4. Wymieszaj wszystko i dodaj sera feta posiekanego ew. pokrojonego w kostkę.
W tym momencie gdyby nie surowe jajka masz super sałatkę ryżową:)
5. Wymieszaj, formuj kotleciki i zanurzaj w jajku i bułce. Na rozgrzany olej połóż kotleciki i przysmaż z obu stron. Nie ruszaj ich na patelni póki skórka nie będzie dość usmażona, bo się rozlecą:)
Jeśli jednak rozlecą się:) co i mi się zdarzyło.. to zrób risotto:)
A tu kotleciki z surówkami:) COLESŁAW i surówką z pomidora, fety i pietruszki oraz szczypiorku...bezz przypraw, bo sama feta bardzo słona..
Fajna improwizacja :D
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, poproszę 2 na próbę ;)
OdpowiedzUsuń:) możecie jak pisałam zrobić sałatkę:) ryżową z kurczakiem;) w razie gdyby kotlety nie smakowały:)
OdpowiedzUsuńPyszny sposób na kotleciki, na pewno wypróbuję, tylko zamiast fety używam ser Bałkański(np.z lidla), nie jest taki słony:)
OdpowiedzUsuńw zasadzie nie czuć.. słonego sera:)
OdpowiedzUsuń