Zrobiłam bo skoro taki zachwalany, to myślę będzie smakowało...
I w sumie jeśli chodzi o kruchość i miękkość mięsa, to rzeczywiście widać różnicę:) nie mniej według mojego M jest bez smaku... Dlatego- od razu do przepisu tego co podałam poniżej warto wrzucić paprykę chili, czy pieprzu z całą łyżeczkę, i soli nie skąpić- z 2 łyżki.
Składniki
- 1,5 kg schabu bez kości
- 1 l mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 4 gałązki rozmarynu
- świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki), goździki (5-6)
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie
- Schab obsmażyć ze wszystkich stron na maśle i oleju. Kiedy będzie rumiany, wyjąć z tłuszczu.
- Do garnka wlać mleko, dodać rozgniecione ząbki czosnku i inne przyprawy, zagotować. Schab oprószyć solą i pieprzem. Do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab. Dusić pod przykryciem około 1,5-2 godzin.
Mój nie jest rumiany, aż tyle nie poczekałam. Może to błąd?A może co innego... Tak czy siak smaczne:) Polecam.
ciekawy pomysł- połączenie mięsa i mleka
OdpowiedzUsuńmialam kiedys go zrobic ale sie balam, teraz wiem ze trzeba go dosmaczyc o czym tez myslalam.
OdpowiedzUsuń