Fot. http://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C3%B3d
U nas ciągle przeziębienia, zapalenia gardła, katar i kaszel nie zaleczone. Stąd też i moja nieobecność. Ale jakoś postaram się wrócić :) w przepisami. Znalazłam kilka przepisów, wartych uwagi, stąd umieszczam je i zastosuję bo katar i kaszel nie chcą odejść...
1. Syrop z czosnku, miodu i cytryny
- pół szklanki miodu prawdziwego (spadziowy, malinowy, lipowy itd).
- sok z 4 dużych cytryn
- 4 duże ząbki czosnku polskiego (8 małych)
Miodu nie należy gotować, podgrzewać, bo traci właściwości. Można umieścić go w garnku z ciepłą wodą, jeśli jest skrystalizowany. Pamiętajmy, że prawdziwy miód- krystalizuje i to jest gwarancja jego oryginalności. Wyciskamy sok z cytryn, przez praskę wyciskamy czosnek i mieszamy z miodem w małym słoiczku. Stosujemy następująco:
dorośli: 1 łyżka rano i wieczorem- profilaktycznie,
dzieci: 1 łyżeczka - rano i wieczorem- dla dzieci pow. 3 roku życia
UWAGA: Osoby uczulone na cytrusy, powinny przez tydzień jeść sam miód z czosnkiem, a potem wprowadzić do miodu po 2 krople cytryny dziennie- i sprawdzić czy nie ma reakcji alergicznej.
Uczuleni na miód nie powinni stosować syropu.
Fot. http://pl.wikipedia.org/wiki/Pszczo%C5%82a
2. Nalewka z cytryny, czosnku i wody
- 24 ząbki czosnku
- litr przegotowanej lekko schłodzonej wody
- 4 cytryny - sok +skórka (sparzona i wyszorowana)
Cytryny kroimy w plastry wraz ze skórką, dolewamy do litra wody i wciskamy czosnek. Przelewamy do ciemnej butelki i wkładamy do szafki na dobę. Nie odcedzamy, przechowujemy w lodówce i pijemy. Możemy wycisnąć sok z cytryn i dać bez skórki. Trudno powiedzieć, co teraz w nich jest:)
dorośli - 3x dziennie łyżka stołowa
Dzieci - 3x dziennie mała łyżeczka. W czasie mocnej choroby zwiększamy częstość w ciągu dnia- co 4 h.
3. Nalewka Ojca GRANDE
- 2 główki czosnku
- 2 cytryny
- 2 szklanki wody
- 4 łyżki miodu prawdziwego
Kolejna wersja podobnie jak poprzednie zawiera kilka tylko składników. Należy zmiażdżyć czosnek polski, wycisnąć sok z 2 cytryn, dodać 4 łyżki miodu i zalać przegotowaną letnią wodą. Odstawić w ciemne miejsce na 2 doby pod przykryciem. Nalewkę przelać do szklanego naczynia (słoik, butelka). Mimo czosnku, nie powoduje nalewka niemiłego zapachu. Trzymamy w lodówce.
dorośli, - 2 łyżki dziennie
dzieci - 1 -2 łyżeczki dziennie profilaktycznie.
4. Nalewka z czosnku
- ząbki czosnku: dorośli - 50-60 gram, dzieci 1-5 lat- 25gram, 5-15 lat- 40gram.
- wrzątek- 1 szklanka.
Zalać całe ząbki czosnku wrzątkiem i odstawić na 12 godzin. Wyjąć czosnek (można powoli zużyć do potraw). Dzieciom do 12 lat podawać po łyżeczce a starszym i dorosłym po 1 łyżce stołowej dziennie.
5. Czosnek z mlekiem i miodem
- 2-4 ząbków czosnku
- szklanka gorącego mleka
- 1 łyżeczka miodu
Połączyć i pić codziennie przed snem. Czosnek posiekać, lub przecisnąć przez praskę.
Czosnek nie jest
wskazany przy kaszlu zabarwionym krwią, w przypadku gorączki towarzyszącej
zapaleniu płuc. Nie powinien być podawany chorym na zaawansowane zapalenie
nerek. Nie powinien być stosowany w ostrych zapaleniach żołądka i jelit (może
zaostrzyć chorobę). W dużych dawkach czosnek i jego preparaty są niebezpieczne,
zwłaszcza dla dzieci (nie powinien być w ogóle podawany niemowlętom poniżej 10
miesiąca życia). (WIKIPEDIA)
Piszcie czy pomagają Wam te specyfiki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz