Składniki:
- 70 dag dyni startej na tarce o średnich oczkach
- 70 dag mąki tortowej
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru (kryształ)
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1 przyprawa do piernika
- 3 łyżki kakao
- 8 dag świeżego imbiru
- skórka otarta z pomarańczy i sok wyciśnięty z pomarańczy
- (jeśli pomarańcze są małe, to z dwóch pomarańczy)
- 30 dag bakalii (orzechy, suszona żurawina, rodzynki, ananas suszony kandyzowany)
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie:Do startej dyni dodać starty imbir, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy. Delikatnie wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem, sodą i kakao i przesiać przez sito. Dodać sól i wymieszać.
W wysokim naczyniu ubić jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać.
Dodać dynię z pozostałymi składnikami. Wlać olej i wszystko jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką. Gdy wszystko się połączy, wyłożyć na blaszkę, wyłożoną pergaminem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 50 min.
Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, odczekać 5 min. Delikatnie uchylić drzwiczki na kolejne 5 min.
Wyjąć ciasto i odstawić do wystudzenia.
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 1/2 kostki masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
Delikatnie mieszamy do rozpuszczenia składników.
Należy uważać, by składniki się nie przypaliły.
Gorącą polewamy wystudzone ciasto.
Gorącą polewamy wystudzone ciasto.
Autor: Asiuchna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz