Ostatnio zdecydowałam się, żeby boczek czy
szynkę piec w domu, dużo osób tak robi, a ja jakoś nigdy nie skorzystałam z
takiego rozwiązania. Doprawiam po swojemu i wychodzi całkiem super.
Składniki
-
Surowy boczek (ja kupuję około 1, 5 kg )
-
Czosnek około główki
-
Cebula
-
Pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra,
vegeta, zioła prowansalskie, oregano, liśc laurowy ( i wszelkie zioła jakie
lubicie)
-
Olej
-
Folia aluminiowa
Surowy boczek nacinam delikatnie w kilku miejscach i wciskam
tam obrane ząbki czosnku, potem delikatnie smaruję cały boczek olejem (po to
aby przyprawy lepiej się na nim trzymały) i nacieram przyprawami (to już
naprawdę zależy od waszego uznania). Na koniec obkładam boczek cebulą pokrojoną
w póltalarki i liściem laurowym), zawijam w folie aluminiowa i wkładam na 24
godziny do lodówki. Po tym czasie ściągam folię, (można ściągnąć też liście
laurowe i cebulę). Wkładam do piekarnika i piekę około 2 – 2,5 godziny w temp ok.
180 – 200 stopni.
Mmmm, pyszny musiał być ;)
OdpowiedzUsuńnaprawę wyszedł super, dużo lepszy od tych kupowanych :)
OdpowiedzUsuń