EduPełzaki - serwis edukacyjno-informacyjny dla Dzieci i Rodziców

wtorek, 6 sierpnia 2013

Dieta dla grupy krwi "0"

Grupa krwi 0  jest najstarsza i najbardziej podstawowa, pozostałość na szczycie łańcucha pokarmowego, z silnym i agresywnym systemem odpornościowym, gotowym i zdolnym do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga. W związku z tym określa się osoby z tą grupą - mianem ŁOWCY. Źródłem pożywienia jest białko zwierzęce, a nie produkty zbożowe czy mleczne. Osoby z tą grupą krwi powinny uprawiać sporty.


Co spowoduje utratę wagi?

- ograniczenie zboża, chleba i roślin strączkowych

Co spowoduje przytycie?

- gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy, niektóre rośliny strączkowe (fasola nerkowata, soczewica) – zawierają one lektyny odkładające się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego.

Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:
Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:
Gluten pszenicy – zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
Kukurydza – zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
Fasola nerkowata (kidney) – pogarsza wykorzystanie kalorii;
Fasola navy – pogarsza wykorzystanie kalorii;
Soczewica – hamuje właściwy metabolizm odżywczy;
Kapusta – hamuje działanie hormonu tarczycy;
Brukselka – hamuje działanie hormonu tarczycy;
Kalafior – hamuje działanie hormonu tarczycy;
Gorczyca – hamuje działanie hormonu tarczycy.
Wodorosty (kelp) – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Owoce morza – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Sól jodowana – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Wątroba – jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
Czerwone mięso – sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
Kapusta włoska, szpinak, brokuły – sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.

Co jeszcze nie tak?

Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu – materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.

GRUPA „O”
Wskazane:
Unikać:
Mięsa i drób
baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona
bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.
Owoce morza
 aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.
barrakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.
Jaja i nabiał
nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe.
chudego lub 2 % mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.
Oleje i tłuszcze
olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.
Orzechy i pestki
pestki dyni, orzech włoski
maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów lichi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.
Fasole i inne rośliny strączkowe
 fasola sduke, azuki, pinto, groch “czarne oczko”
fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
Zboża
nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem zbóż, grape nut, pszenicy, skrobi.
Chleb i grzanki
chleb esseński, chleb ezechiela.
ngielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanków, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.
Ziarna i makarony
nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
 białej mąki pszennej, makaronu grysikowego, ze szpinaku, mąki cous-cous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgar, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.
Warzywa
boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.
Owoce
figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek.
Soki i napoje
 sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.
Przyprawy
chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.
cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobii kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.
Herbatki ziołowe
 chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.
aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.
Używki
woda seltzera, woda sodowa.
coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.
Inne przyprawy
z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.
ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...