Grupa krwi 0
jest najstarsza i najbardziej podstawowa, pozostałość na szczycie łańcucha
pokarmowego, z silnym i agresywnym systemem odpornościowym, gotowym i zdolnym
do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga. W związku z tym określa się osoby
z tą grupą - mianem ŁOWCY. Źródłem pożywienia jest białko zwierzęce, a nie
produkty zbożowe czy mleczne. Osoby z tą grupą krwi powinny uprawiać sporty.
Co spowoduje utratę wagi?
- ograniczenie zboża, chleba i roślin strączkowych
Co spowoduje przytycie?
- gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy, niektóre
rośliny strączkowe (fasola nerkowata, soczewica) – zawierają one lektyny
odkładające się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i
mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego.
Żywność,
która sprzyja wzrostowi wagi:
|
Żywność,
która sprzyja spadkowi wagi:
|
Gluten pszenicy – zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
Kukurydza – zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm; Fasola nerkowata (kidney) – pogarsza wykorzystanie kalorii; Fasola navy – pogarsza wykorzystanie kalorii; Soczewica – hamuje właściwy metabolizm odżywczy; Kapusta – hamuje działanie hormonu tarczycy; Brukselka – hamuje działanie hormonu tarczycy; Kalafior – hamuje działanie hormonu tarczycy; Gorczyca – hamuje działanie hormonu tarczycy. |
Wodorosty (kelp) – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
Owoce morza – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy; Sól jodowana – zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy; Wątroba – jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi; Czerwone mięso – sprzyja wydajnemu metabolizmowi; Kapusta włoska, szpinak, brokuły – sprzyjają wydajnemu metabolizmowi. |
Co jeszcze nie tak?
Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy.
Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma
tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu – materiału, którego jedynym
zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy
jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik
mięśni.
GRUPA „O”
|
Wskazane:
|
Unikać:
|
Mięsa i
drób
|
baranina, cielęcina,
jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina
mielona
|
bekonu, gęsi, szynki,
wieprzowiny.
|
Owoce
morza
|
aloza, biały okoń,
dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg
tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk
błękitnopłetwy, żółty okoń.
|
barrakudy, kawioru, łososia
wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.
|
Jaja i
nabiał
|
nie ma, ponieważ należy
bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi
produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko
sojowe.
|
chudego lub 2 % mleka,
jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego
mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.
|
Oleje i
tłuszcze
|
olej z oliwek, olej z
siemienia lnianego.
|
oleju bawełnianego, oleju z
kukurydzy.
|
Orzechy i
pestki
|
pestki dyni, orzech włoski
|
maku, masła z orzechów
ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów lichi, orzechów nerkowca,
pistacjowych, ziemnych.
|
Fasole i
inne rośliny strączkowe
|
fasola sduke, azuki,
pinto, groch “czarne oczko”
|
fasoli copper, navy,
nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
|
Zboża
|
nie ma, ponieważ należy
całkowicie wyeliminować je z diety.
|
kiełków pszenicy, mąki z
owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia,
kukurydzianych, siedem zbóż, grape nut, pszenicy, skrobi.
|
Chleb i
grzanki
|
chleb esseński, chleb
ezechiela.
|
ngielskich grzanek, bułek z
otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek,
grzanek kukurydzianych, obwarzanków, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki
macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla,
wysokoproteinowego chleba.
|
Ziarna i
makarony
|
nie ma ziarna i makaronu,
które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
|
białej mąki pszennej,
makaronu grysikowego, ze szpinaku, mąki cous-cous, glutenowej, grahama, z kiełków
pszenicy, z owsa, pszennej bulgar, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.
|
Warzywa
|
boćwina, brokuły, burak
szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan,
cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa,
kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek
lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie
ziemniaki, szpinak, wodorosty.
|
awokado, bakłażana, białej
kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty,
czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów
shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej,
pieczarek, żółtej kukurydzy.
|
Owoce
|
figi suszone, figi świeże,
śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
|
figi rajskiej, jeżyny,
mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych,
pomarańczy, rabarbaru, truskawek.
|
Soki i
napoje
|
sok z ananasa, sok z
ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki.
|
soków z jabłek, soku z
kapusty, napojów i soków pomarańczowych.
|
Przyprawy
|
chleb świętojański, curry,
kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.
|
cynamonu, gałki
muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu
winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobii
kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.
|
Herbatki
ziołowe
|
chmiel, imbir,
kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc
dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz.
|
aloesu, czerwonej
koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści
truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika
pospolitego, znamion kukurydzy.
|
Używki
|
woda seltzera, woda sodowa.
|
coca-coli, czarnej herbaty
bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy
regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.
|
Inne
przyprawy
|
z umiarem i o niskiej
zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do
sałatek.
|
ketchupu, marynowanego
kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw
smakowych.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz