Składniki
Składniki na ciasto:
- 1 margaryna
- 5 jaj
- 1 łyżeczka amoniaku
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki maki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
Składniki na masę:
- 1/2 litra mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki maki pszennej
- żółtko
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
+ margaryna (Kasia, Bielska lub Palma ta z murzynkiem:) ewentualnie masło
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć podzielić na trzy równe części. Następnie każdą z nich rozsmarować na osobnej, natłuszczonej i wyłożonej papierem blaszce. Piec aż się upiecze:) tj. ok. 30 minut w temp 180 st.C.
Wykonanie masy:
Z mleka, cukru i obydwu mąk ugotować budyń, dodając żółtko. Do gorącego budyniu włożyć gorzką czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści i połączy (radzę robić to już nie na ogniu aby się nie przypaliło:) Następnie odstawić do wystygnięcia. Margarynę ucierać dodając do niej po łyżce już zimnego budyniu. Wszystko miksować na jednolitą, pulchną masę.
Gdy placki wystygną, przekładamy je masą. Gotowe ciasto można w dowolny sposób dekorować np. startą czekoladą:)
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć podzielić na trzy równe części. Następnie każdą z nich rozsmarować na osobnej, natłuszczonej i wyłożonej papierem blaszce. Piec aż się upiecze:) tj. ok. 30 minut w temp 180 st.C.
Wykonanie masy:
Z mleka, cukru i obydwu mąk ugotować budyń, dodając żółtko. Do gorącego budyniu włożyć gorzką czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści i połączy (radzę robić to już nie na ogniu aby się nie przypaliło:) Następnie odstawić do wystygnięcia. Margarynę ucierać dodając do niej po łyżce już zimnego budyniu. Wszystko miksować na jednolitą, pulchną masę.
Gdy placki wystygną, przekładamy je masą. Gotowe ciasto można w dowolny sposób dekorować np. startą czekoladą:)
DOBRE RADY
***Ciasto ciężko jest rozsmarować na blaszce ponieważ przykleja się do łopatki. Polecam aby w czasie rozsmarowywania łopatkę, łyżkę itp. ciągle moczyć w naczyniu z gorącą wodą.
***Placki wyjdą dość kruche ale nie polecam ich nasączać, ponieważ miękną w bliskim kontakcie z masą:) Lepiej je zostawić do ostygnięcia i dopiero delikatnie oddzielać od papieru.
***Ciasto najlepiej smakuje gdy postoi kilka godzin w lodówce
***Ciasto ciężko jest rozsmarować na blaszce ponieważ przykleja się do łopatki. Polecam aby w czasie rozsmarowywania łopatkę, łyżkę itp. ciągle moczyć w naczyniu z gorącą wodą.
***Placki wyjdą dość kruche ale nie polecam ich nasączać, ponieważ miękną w bliskim kontakcie z masą:) Lepiej je zostawić do ostygnięcia i dopiero delikatnie oddzielać od papieru.
***Ciasto najlepiej smakuje gdy postoi kilka godzin w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz