EduPełzaki - serwis edukacyjno-informacyjny dla Dzieci i Rodziców

poniedziałek, 3 września 2012

ROLADKI ZE SZPINAKIEM


Filet z kurczaka często gości na moim stole, ale jako filet panierowany może szybko się znudzić, dlatego dziś na obiad zaserwowałam roladki ze szpinakiem.
Składniki
-        4 filety z piersi kurczaka
-        Szpinak świeży lub pół paczki mrożony
-        2-3 ząbki czosnku
-        Kostka sera mozzarella
-        cebula
-        sól, pieprz
-        olej do smażenia
Filety z kurczaka umyć, ja swoje zawsze delikatnie kroję, wzdłuż aby wyszły cieńsze kotleciki, lekko jeszcze rozbijam, ale tak, aby nie było dziur, sole i delikatnie pieprzę i wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję farsz. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, wciskam czosnek i dodaję szpinak, jeśli świeży to od razu doprawiam, jeśli mrożony to najpierw ten szpinak gotuję w garnku z niewielką ilością soli, aż się rozmrozi, odcedzam i dokładnie wyciskam z wody, wtedy dopiero dodaję na patelnię i doprawiam. Następnie do szpinaku dorzucam ser mozzarella, który na małym ogniu rozpuszczam ze szpinakiem. Czekam aż masa ostygnie.
Na fileta nakładam masę szpinakową i zwijam – ewentualnie można przekłuć wykałaczką ( ja często tak robię, aby się nie rozwaliły). Tak przygotowane roladki podsmażyć delikatnie na patelni.
Następnie przygotowuję naczynie żaroodporne, wykładam je plasterkami cebuli, na cebule układam roladki, na każdą z nich układam plasterek masła, wstawiam do piekarnik na ok. 40 min.
A efekt?, moim zdaniem smaczne, ale spróbujcie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...