EduPełzaki - serwis edukacyjno-informacyjny dla Dzieci i Rodziców

poniedziałek, 10 września 2012

BOCZEK PIECZONY



Ostatnio zdecydowałam się, żeby boczek czy szynkę piec w domu, dużo osób tak robi, a ja jakoś nigdy nie skorzystałam z takiego rozwiązania. Doprawiam po swojemu i wychodzi całkiem super.
Składniki
-        Surowy boczek (ja kupuję około 1, 5 kg)
-        Czosnek około główki
-        Cebula
-        Pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, vegeta, zioła prowansalskie, oregano, liśc laurowy ( i wszelkie zioła jakie lubicie)
-        Olej
-        Folia aluminiowa
Surowy boczek nacinam delikatnie w kilku miejscach i wciskam tam obrane ząbki czosnku, potem delikatnie smaruję cały boczek olejem (po to aby przyprawy lepiej się na nim trzymały) i nacieram przyprawami (to już naprawdę zależy od waszego uznania). Na koniec obkładam boczek cebulą pokrojoną w póltalarki i liściem laurowym), zawijam w folie aluminiowa i wkładam na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie ściągam folię, (można ściągnąć też liście laurowe i cebulę). Wkładam do piekarnika i piekę około 2 – 2,5 godziny w temp ok. 180 – 200 stopni.






2 komentarze:

  1. naprawę wyszedł super, dużo lepszy od tych kupowanych :)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...