Składniki:
- 1 marchewka
 - 1 pietruszka
 - natka pietruszki
 - ¼ selera
 - mały kawałek pora
 - 2 ziemniaki
 - ok. 3 łyżki kaszki manny
 - kostka rosołowa mięsna lub warzywna
 
Wykonanie
Na początek do garnka wlewamy ok. 1,5 litra wody wrzucamy
kostkę rosołową i gotujemy wywar (zupkę możemy gotować również na skrzydełku).
Następnie umyte, obrane warzywa ścieramy na tarce na grubszym oczku. Ziemniaki
kroimy w kosteczkę. Warzywa dodajemy do gotującego się wywaru, gdy lekko
zmiękną dodajemy kaszkę mannę i gotujemy na wolniejszym ogniu od czasu do czasu
mieszając. Zupka będzie gotowa kiedy warzywa będą miękkie a kaszka manna
spęcznieje. Podajemy ze świeżą  natką
pietruszki.
Zupkę można podawać już 10 mies. dziecku bez kostki rosołowej i zmiksowaną blenderem. W okrojonej wersji bez pora, natki i kostki rosołowej można podać dziecku mniejszemu.Dziecko 6 miesięczne może zjeść papkę jarzynową, bez wywaru, a następnie zupkę z gotowanym mięsem- np.pierś kurczaka.
Najnowsze badania wykazały, że gluten (kaszka manna) powinno już podać się dziecku 5-6 miesięcznemu w małej ilości jeśli dziecko jest na piersi, lub w 5 miesiącu, gdy jest na butelce.
Zupkę można podawać już 10 mies. dziecku bez kostki rosołowej i zmiksowaną blenderem. W okrojonej wersji bez pora, natki i kostki rosołowej można podać dziecku mniejszemu.Dziecko 6 miesięczne może zjeść papkę jarzynową, bez wywaru, a następnie zupkę z gotowanym mięsem- np.pierś kurczaka.
Najnowsze badania wykazały, że gluten (kaszka manna) powinno już podać się dziecku 5-6 miesięcznemu w małej ilości jeśli dziecko jest na piersi, lub w 5 miesiącu, gdy jest na butelce.





Pyszna zupka, mniam mniam ;)
OdpowiedzUsuńzupka fajna, ale chyba nie dla maluszka - kostka rosołowa dla pólrocznego dziecka???
OdpowiedzUsuńmożna pominąć:) kostkę dla dziecka:) jak najbardziej
OdpowiedzUsuń