EduPełzaki - serwis edukacyjno-informacyjny dla Dzieci i Rodziców

czwartek, 13 września 2012

WĄTRÓBKA DROBIOWA



Wątróbkę drobiową robię na różne sposoby, ale najbardziej lubię w formie sosu ( tak jak dziś) i zwykła smażoną z cebulką.
Składniki

-        0, 5 kg wątróbki
-        1 większa cebula
-        Ziele angielskie
-        Liść laurowy
-        Sól
-        Pieprz
-        Olej
-        Ew. mąka.

Wątróbkę drobiową moczę ok. 0,5 godziny w mleku, następnie myję, oczyszczam z błonek, odcinam żyłki. Na oleju podsmażam cebulkę, do podsmażonej dodaję przyprawy (oprócz soli) i wątróbkę, delikatnie podsmażam i dolewam wody, duszę krótko - około 15 minut (można skosztować wątróbkę czy już jest dobra i dusić krócej), pod koniec duszenia solę. Jeśli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go mąką, ja dzisiaj właśnie tak zrobiłam J




2 komentarze:

  1. Lubię z wątróbki tylko serduszka, bo są twarde ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wątróbke a Twoja wygląda wyjątkowo smakowicie :)

    Pozdrawiam !!!;-)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...