Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 75 g rozpuszczonego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
Następnie roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko i masło, dosypujemy mąkę.
Smażymy na suchej patelni lub leciutko nawilżonej olejem.
Podajemy z syropem klonowym, miodem, jagodami, truskawkami lub wedle upodobania.
My tym razem zjedliśmy ze śmietanką i kawałkami gruszki pokrojonej w kostkę.
Wersja pani Joasi
Mniam :)
OdpowiedzUsuńMniam. Placki, naleśniki, racuchy. To jest to co uwielbiam. Aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie... :)
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie, obiad i kolację :D
OdpowiedzUsuńMniaaam *.*
OdpowiedzUsuńbajeerancko.blogspot.com