Składniki:
- królik
- pietruszka
- 2 marchwie
- 1 seler
- kawałek pora
- 1 mała cebulka
- sól
- pieprz
- 1 listki lubczyku i natki pietruszki
- kostka rosołowa- nie dla dzieci:)
Gotujemy tak samo jak zwykły rosół, tyle że na króliku. Królika zalewamy zimną wodą. Dodajemy więc marchew, pietruszkę, seler, por, cebulkę małą, sól, pieprz, ew. kostkę do smaku. Solimy na końcu, aby rosół nie był mętny.
Rosół jest chudy i jaśniejszy niż z kurczaka/kury. Jest dietetyczny i zawiera mniej kalorii.
Rosołu i zup na wywarach mięsnych powinny unikać osoby chore na reumatoidalne zapalenie stawów, kamicę nerek i dnę moczanową. Obecne w rosole związki purynowe podczas trawienia ulegają rozkładowi do kwasu moczowego. Jego nadmiar we krwi sprzyja rozwojowi tych chorób i może zaostrzyć ich objawy.
Nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny.. widać różnicę miedzy kurą a królikiem:) Warto kupić królika na wsi.. od kogoś:)chowanego na swoim.. a nie na sztucznych paszach..;) We Włoszech królika w postaci zupek, podaje się małym dzieciom.
OdpowiedzUsuń