niedziela, 16 września 2012

Niedzielny kotlet drobiowy



Schabowy to nieodłączny element naszej tradycyjnej polskiej kuchni. Ze względu na jeszcze delikatne żołądki dzieci przygotowuję kotlety "schabowe" z piersi kurczaka. Choć nie są z prawdziwego mięsa schabowego to niczym nie ustępują swoim popularnym kolegom.

Składniki:
  • kg piersi z kurczaka
  • jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól





 Piersi z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Rozbijamy jak tradycyjne kotlety. Można też zrobić to przy użyciu torebki śniadaniowej. Porcje naszego kotleta wkładamy do torebki i rozbijamy. Dzięki temu delikatne mięso nie porozrywa się ani nie przyklei do tłuczka.  Gdy już uporamy się z rozbijaniem mięsa to je solimy. Potem nadchodzi czas na panierkę. Najpierw obtaczam kotlety w mące, później maczam w jajku




a na końcu obtaczam w bułce tartej.




Kotlety smażę na rozgrzanym oleju.




A tak prezentują się na talerzu. Jako dodatek można użyć ogórka kiszonego, korniszona lub buraczki. Dzieci je uwielbiają, ponieważ po usmażeniu są miękkie i łatwo je pokroić.



1 komentarz:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...