niedziela, 9 września 2012

Muffinki jabłkowo-cynamonowe

A oto przepis Sylwii na muffinki jabłkowo-cynamonowe, które właśnie dziś zrobiłam. Czuję zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Zapach cynamonu rozchodzi się po całej kuchni, a smak muffinek jest bajeczny. Kolor także jest cudowny, taki ciepły odcień brązu.




Suche:
  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu (ja dodaję odrobinę
     więcej bo lubię mocny smak cynamonu)
Mokre:
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko

Wykonanie:
Mokre wymieszać z suchymi, dodać jabłka. Piec w 180 stopniach C, przez ok. 15-20 min. Sprawdzić patyczkiem. Patyczek powinien być suchy. Wierzch posypać cukrem pudrem, albo podawać same.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...