Składniki na 12 muffinek:
- 100g masła lub margaryny
- 175g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 275g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g roztopionej czarnej czekolady
- 12 kostek czekolady czarnej
- 125 ml lekko podgrzanego mleka
- odrobina kolorowego cukru do dekoracji
- 12 wiśni- wydrylowanych
- sok z 1 cytryny
Do misy miksera włóż masło i cukier, i ucieraj aż uzyskasz białą, puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku .
W czasie kiedy mikser uciera, podgrzej mleko i odstaw na bok. W mikrofalówce rozpuść czekoladę i odstaw na bok.
Do masy wmieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek.
Piecz około 20-25 min aż babeczki ładnie wyrosną i delikatnie zarumienią się z wierzchu.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Przełóż na kratkę do wystudzenia.
Rozpuść pozostałą czekoladę i łyżeczką rozprowadź czekoladę po wierzchu każdej babeczki, obsyp kolorowym cukrem.
A oto efekt:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz