sobota, 1 września 2012

Muffinki cytrynowe z czekoladą i wiśniami

Postanowiłam zrobić dziś muffinki cytrynowe z czekoladą i wiśnią w środku:) Polewa czekoladowa na wierzchu dopełnia smaku. I są powiem Wam boskie:)




Składniki na 12 muffinek:
  • 100g masła lub margaryny
  • 175g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 275g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g roztopionej czarnej czekolady
  • 12 kostek czekolady czarnej
  • 125 ml lekko podgrzanego mleka
  • odrobina kolorowego cukru do dekoracji
  • 12 wiśni- wydrylowanych
  • sok z 1 cytryny
Rozgrzej piekarnik do 190 C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do misy miksera włóż masło i cukier, i ucieraj aż uzyskasz białą, puszystą masę. Następnie, cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku . 




W czasie kiedy mikser uciera, podgrzej mleko i odstaw na bok. W mikrofalówce rozpuść czekoladę i odstaw na bok.



Do masy wmieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko.

 Łyżką przełóż ciasto do papilotek.



 Piecz około 20-25 min aż babeczki ładnie wyrosną i delikatnie zarumienią się z wierzchu.



Przed wyjęciem z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku. Przełóż na kratkę do wystudzenia.
Rozpuść pozostałą czekoladę i łyżeczką rozprowadź czekoladę po wierzchu każdej babeczki, obsyp kolorowym cukrem.

A oto efekt:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...