wtorek, 25 września 2012

Krówki ciągutki


Chciałam sprawdzić czy mi wyjdą:) tak mi się chciało krówek:) Przepis znalazłam na tym blogu.


Składniki na ok 70 krówek: 
- 1 szklanka mleka słodzonego skondensowanego (250 ml ) 
- 230 g miodu tj.ok. pół szklanki, 2 łyżki i 1 łyżeczka
- 180 g masła
- 1,5 szklanki drobnego cukru

Wszystkie składniki gotujemy w garnku z podwójnym dnem przez około 10-20 min. Mieszać na małym ogniu, aż masa będzie mieć karmelowy ciemny kolor. Wylać na wysmarowaną olejem formę ok. 21-26cm. Jak sprawdzić czy już krówka jest dobra? Kroplę należy wylać na talerzyk i jeśli szybko tężeje to jest dobra. Jak ostygnie, wstawić do lodówki. Pokroić ostrym nożem zanurzonym w oleju.



Gorzej z krojeniem, bo krówki się strasznie ciągną.. więc problem no i przyklejają się strasznie.. więc raczej łyżeczką.. 


1 komentarz:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...