Chciałam sprawdzić czy mi wyjdą:) tak mi się chciało krówek:) Przepis znalazłam na tym blogu.
Składniki na ok 70 krówek:
- 1 szklanka mleka słodzonego skondensowanego (250 ml )
- 230 g miodu tj.ok. pół szklanki, 2 łyżki i 1 łyżeczka
- 180 g masła
- 1,5 szklanki drobnego cukru
Wszystkie składniki gotujemy w garnku z podwójnym dnem przez około 10-20 min. Mieszać na małym ogniu, aż masa będzie mieć karmelowy ciemny kolor. Wylać na wysmarowaną olejem formę ok. 21-26cm. Jak sprawdzić czy już krówka jest dobra? Kroplę należy wylać na talerzyk i jeśli szybko tężeje to jest dobra. Jak ostygnie, wstawić do lodówki. Pokroić ostrym nożem zanurzonym w oleju.
Gorzej z krojeniem, bo krówki się strasznie ciągną.. więc problem no i przyklejają się strasznie.. więc raczej łyżeczką..
Ale pycha ;)
OdpowiedzUsuń