wtorek, 4 września 2012

Jabłecznik z masą budyniową

Trochę inny przepis na jabłecznik

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka maki ziemniaczanej
  • margaryna np. Kasia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • szklanka cukru


Dodatki:

  • 2 budynie śmietankowe ( duże opakowania )
  • mleko do budyniu
  • prażone jabłka (słoik)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej


Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy porcjami obie mąki i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową do pieczenia.



Następnie przygotowujemy jabłka. Wykładamy je ze słoika do miseczki i mieszamy z bułką tartą i kaszą manną. Potem układamy na cieście.



Teraz nadszedł czas na budyń. Gotujemy go zgodnie z opisem na opakowaniu. Układamy go potem na jabłkach.


Po nałożeniu budyniu należy trochę odczekać zanim przykryjemy wszystko drugą częścią ciasta. W tym czasie budyń trochę odparuje. Po około 5 minutach możemy wyłożyć pozostałą część ciasta.
Pieczemy 1 godzinę.

                                                                                                                         
                                                                   
                                                                                                                                  Smacznego!

1 komentarz:

  1. jej! wygląda pysznie a w dodatku prosto :) chyba się skuszę i spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...