niedziela, 23 września 2012

Chleb Graham z gotowej mieszanki



Miałam mieszankę chleba Graham, więc zrobiłam chleb wg przepisu na opakowaniu.

Składniki: 
  • 500g mieszanki Graham Orkiszowy firmy Chleb Polski
  • 375g wody letniej - ok 20 stopni C
  • pół zgniecionego ziemniaka
  • opakowanie drożdży instant

Wykonanie:
Mieszaninę i drożdże wsypać do  do miski, wlać wodę (drożdże świeże można rozpuścić w wodzie), wymieszaj na jednolitą masę przez 10-15 min.(mieszadłami do ciasta , na najniższych obrotach), ciasto musi być sprężyste i dobrze wyrobione. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na ok.30 min. w ciepłym miejscu.
Ciasto wyjąć na deseczkę oprószoną mąką, zagnieść nadając mu kształt formy, umieścić w formie (może zajmować maks. /3 objętości), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok.40 min.
Formę ostrożnie umieścić w piekarniku  nagrzanym do 210 stopni C , po 10 min. obniżyć temperaturę do 180 stopni C  i piec jeszcze przez 40-50 min.
Wyłączyć piekarnik, wyjąć chleb po 15 min.

Aby chleb był dłużej świeży i mokry dodać zgniecionego ugotowanego ziemniaka.

1 komentarz:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...