EduPełzaki - serwis edukacyjno-informacyjny dla Dzieci i Rodziców

środa, 12 września 2012

Chleb dyniowy



      U nas szaro, deszczowo i smutno. Jednak w ogrodzie dopiero teraz piękne dynie. Chciałam Wam zaproponować chleb dyniowy.
     Przyznam że sama zrobiłam pierwszy raz z przepisu z internetu, ale zmodyfikowałam ilość mąki, bowiem ciasto nie powinno lepić się do rąk a tym bardziej być płynne. Dlatego zawsze można trochę mąki dodać więcej. 
    Ciastem należy trochę porzucać o blat:) aby odpowietrzyć go:) Lepiej wtedy wyrasta i nie robi się zakalec.

Składniki:
  •  220 g dyni
  •  500g mąki pszennej chlebowej - ja robiłam ten na tortowej:) bo nie miałam innej i też wyszedł.
  • 1/2 szklanki wody ciepłej przegotowanej
  • 7g drożdży instant (1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Ugotuj pokrojoną w kostkę dynię, obraną ze skórki, pestek.
2. Jak będzie miękka, rozdrobnij widelcem, blenderem itp.
3. Wsyp do innej miski produkty suche: mąkę, sól, cukier i drożdże i wymieszaj.
4. Dodaj masę z dyni i mieszaj robotem albo łyżką około 1-2 minut.
5. Dodaj wodę i dobrze wyrób ciasto. Ja używałam maszyny do chleba. Jednak potem przerzuciłam na blat i dodawałam trochę mąki, aby ciasto lepiej się wyrobiło. 
6. Zostaw na godzinę pod przykryciem aby podwoił objętość
7. Potem posyp mąką i przez minutę zagniataj. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i odłóż na pół godziny w ciepłe miejsce. Zrób w chlebie ostrym nożem nacięcia co 2 cm do polowy wysokości. 
8. Piekarnik nagrzej do 220 st.C i włóż blaszkę na 25 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę na 200st. C i piecz 10 min.
9. Wyciągnij od razu z piekarnika i przełóż na kratkę aby dno chleba nie nabrało wilgoci i nie zrobił się zakalec.
Gotowe :)









Jak widzicie posypałam go mąką:) a chleb nie ma bardzo spieczonej skórki, co oznacza, że na początku można dać jeszcze większą temperaturę przez jakieś 10 min.  Można spróbować go


2 komentarze:

  1. Ale pyszności tu serwujesz, już czuję ten smak ;) Zapraszam na konkurs : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...