środa, 15 sierpnia 2012

Warzywne wariacje czyli proste surówki

Wszyscy wiemy, że warzywa to samo zdrowie. Nasze dzieci mają czasami z tym problem. Jak je zachęcić by chciały chociaż spróbować jak smakuje popularna marchewka, por lub połączenie kilku warzyw? Poniżej kilka przepisów na pyszne surówki i sałatki.


Marchewkowe wariacje

Składniki:
4 marchewki, duże jabłko, łyżka oleju lub oliwy, cukier, sól i sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, jabłko na jarzynowej, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny, na koniec dodać olej lub oliwę, wymieszać.


Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:
kapusta pekińska, pomidor, ogórek kiszony lub korniszon, mały por, puszka kukurydzy słodkiej, czerwona papryka, marchewka, sól i pieprz, odrobina majonezu
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, ogórka, pomidora i paprykę pokroić w kosteczkę, pora w półkrążki, kukurydzę odsączyć, wszystko wymieszać z odrobiną majonezu, na koniec doprawić solą i pieprzem.


Mizeria z ogórków

Składniki:
kilogram ogórków, śmietana, koperek, sól, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w plasterki, śmietanę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, połączyć składniki i wierzch ozdobić koperkiem.


Marchewka z jabłuszkiem

Składniki:
3 duże marchewki, 3 jabłka, 2 łyżki siekanych orzechów włoskich, 20 dkg twarożku z chrzanem, sól i pieprz
Przygotowanie:
Marchew i jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z twarożkiem i chrzanem, dodać orzechy, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...