Wiecie że to najlepsze ciasto jakie jadłam kiedykolwiek w całym moim już 33 letnim życiu?
Jest prawie surowe:) Prawie nie piecze się oprócz ciasta kruchego:) Przekładane warstwy są tylko ucierane, dodawane a owoce surowe.
Jagody wraz z dżemem jagodowym i super ubitą śmietaną są same w sobie rarytasem. Słodkim... Jagody możesz zamienić na borówkę amerykańską- smak podobny.
Nie zrobiłam zdjęć, bo ciasta nie ukroicie tak prosto:) na talerzyku nieco się rozwala... Ale smak jest BOSKI.
A oto:
Masa:
Dodatki:
Naprawdę WARTO zrobić JAGODOWCA, każdy kogo nim częstuję chce przepis i bardzo chwali to ciasto. No chyba, że nie lubi się jagód...
Jest prawie surowe:) Prawie nie piecze się oprócz ciasta kruchego:) Przekładane warstwy są tylko ucierane, dodawane a owoce surowe.
Jagody wraz z dżemem jagodowym i super ubitą śmietaną są same w sobie rarytasem. Słodkim... Jagody możesz zamienić na borówkę amerykańską- smak podobny.
Nie zrobiłam zdjęć, bo ciasta nie ukroicie tak prosto:) na talerzyku nieco się rozwala... Ale smak jest BOSKI.
A oto:
SKŁADNIKI
Ciasto
kruche:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 6 żółtek
- 1 margaryna PALMA
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Masa:
- 1 l śmietany 30% niehemogenizowanej (najlepsza w kubełkach np. z Biedronki)
- 1 szklanka cukru
- 1 śmietan fix
Dodatki:
- 2 litry jagód (można dać borówkę amerykańską)
- surowe dżem jagodowy lub powidła śliwkowe
SPOSÓB ZROBIENIA
1. Połączyć składniki na ciasto kruche. Ciasto zagnieść. Podzielić na 3 części. Jedna może być mniejsza, będzie służyła do pokruszenia na wierzch. Piec każdy placek 15-20 min. w temperaturze 170 stopni C, na blaszce
wyłożonej
pergaminem, posmarowanym margaryną. Ciasto
ostudzić.
2. Masę ubijamy dodając do śmietany cukier i śmietan fix i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. przed nałożeniem na placek.
3. Na papier pergaminowy w ostudzonej blaszce wyłożyć pierwszy placek.
Posmarować go dżemem (powidłami), wysypać ok. 1l jagód i
pokryć masą. Następnie w tej samej
kolejności kładziemy kolejno
placek, dżem, jagody, masa. Na
koniec kruszymy ostatni placek, łamiemy go na większe i mniejsze
kawałki i pokrywamy cały wierzch.
4.
Wstawiamy do lodówki na dobę, by ciasto
ładnie nasączyło się.
Naprawdę WARTO zrobić JAGODOWCA, każdy kogo nim częstuję chce przepis i bardzo chwali to ciasto. No chyba, że nie lubi się jagód...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz