środa, 15 sierpnia 2012

Czekoladowy zawrót głowy


Ciasto o jakim marzy każde dziecko.

Składniki:
  • 175 g masła
  • 250 g herbatników (pokruszone)
  • 1,5 dkg cukru
  • 2 dl suszonych owoców (morele, rodzynki, kokos itp)
  • tabliczka czekolady (na polewę)
  • 1 łyżeczka kakao
  • posypka czekoladowa

Potrzebne akcesoria:
  • rondelek
  • nóż
  • drewniana łyżka
  • blaszka (Ø 20 cm)
  • folia aluminiowa



WYKONANIE:
  1. masło rozpuścić w rondelku (nie gotować)
  2. dodać kakao i cukier (zamieszać)
  3. dodać pokruszone herbatniki i suszone owoce
  4. dobrze wymieszać (zdjąć z palnika)
  5. blaszkę wyłożyć folią aluminiową
  6. przełożyć gotowa masę do foremki
  7. masę w blaszce dobrze „ugnieść”
  8. gotowe „ciasto” nakryć folią i wstawić do lodówki na 8-10 godzin
      po 8 godzinach….
  1. rozpuścić czekoladę (miseczkę z czekoladą włożyć do większej miski z gorącą wodą)
  2. ”Ciasto” przełożyć na talerz i polać czekoladowa polewą
  3. udekorować posypka i suszonymi owocami
  4. ukroić lub ułamać i jeść ze smaczkiem!!!

Autor: Kasia i Kamilka
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...