To przepis mojej sąsiadki, smak sałatki delikatnie słodki.
Składniki
Wszystko, oprócz marchwi pokroić zasypać solą na 2 h. Marchew podgotować 15 minut i dodać do reszty składników.
Nie dodawać wody. Warzywa puszczą sok.
Zalewa:
Zalewę zagotować i dodać do warzyw. Gotować 10 minut, a potem za-pasteryzować 5 min. słoiki. Jeśli nie pasteryzujecie, warzywa można 15 min. gotować.
Sałatka SUPER smaczna, ja dałam nieco więcej soli.. ale odradzam przesolenie.
Składniki
- 1,5kg papryki kolorowej
 - 1 kg pomidorów
 - 1 kg cebuli
 - 1 kg marchwi
 - kapusta włoska
 - 4 łyżki soli
 
Wszystko, oprócz marchwi pokroić zasypać solą na 2 h. Marchew podgotować 15 minut i dodać do reszty składników.
Nie dodawać wody. Warzywa puszczą sok.
Zalewa:
- 1 szklana octu
 - 2 szklanki oleju
 - 1 szklanka cukru (można nieco mniej- będzie mniej słodkie)
 - pieprz ziarnisty
 - ziele angielskie
 - listek laurowy (kilka)
 
Zalewę zagotować i dodać do warzyw. Gotować 10 minut, a potem za-pasteryzować 5 min. słoiki. Jeśli nie pasteryzujecie, warzywa można 15 min. gotować.
Sałatka SUPER smaczna, ja dałam nieco więcej soli.. ale odradzam przesolenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz