środa, 15 sierpnia 2012

Tradycyjny żurek




Składniki na zakwas:

  • szklanka mąki żytniej
  • 4 szklanki wody
  • skórka z razowego chleba
  • 4 ząbki czosnku

Składniki na zupę:

  • 1,5 szklanki zakwasu
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 0,5 kg białej surowej kiełbasy
  • 6 suszonych grzybów
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek

Przygotowanie zakwasu:

Do szklanego naczynia wsyp mąkę i zalej ją ciepłą, przegotowana wodą. Dodaj przetarte ząbki czosnku i skórkę chleba razowego. Odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na około 2 - 3 dni. Po tym czasie przelej zakwas do butelki najlepiej przez gazę, żeby nie wpadły resztki chleba. Zakwas ten możesz przechowywać w lodówce.

Przygotowanie zupy:

Grzyby zalej szklanką wody i ugotuj. Odcedź i pokrój. Wywaru nie wylewaj. Kiełbaskę umyj i ugotuj razem z przyprawami, potem dodaj grzyby wraz z wywarem, jeśli trzeba dopraw do smaku. Potem dodaj zakwas, gotuj jeszcze przez chwilkę. Podlej śmietaną. Jeśli chcesz to możesz udekorować talerz z zupą ugotowanym jajkiem na twardo podzielonym na cztery części.
SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...