Składniki na zakwas:
- szklanka mąki żytniej
- 4 szklanki wody
- skórka z razowego chleba
- 4 ząbki czosnku
Składniki na zupę:
- 1,5 szklanki zakwasu
- 2 szklanki wody
- 0,5 szklanki śmietany
- 0,5 kg białej surowej kiełbasy
- 6 suszonych grzybów
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
Przygotowanie zakwasu:
Do szklanego naczynia wsyp mąkę i zalej ją ciepłą, przegotowana wodą. Dodaj przetarte ząbki czosnku i skórkę chleba razowego. Odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na około 2 - 3 dni. Po tym czasie przelej zakwas do butelki najlepiej przez gazę, żeby nie wpadły resztki chleba. Zakwas ten możesz przechowywać w lodówce.
Przygotowanie zupy:
Grzyby zalej szklanką wody i ugotuj. Odcedź i pokrój. Wywaru nie wylewaj. Kiełbaskę umyj i ugotuj razem z przyprawami, potem dodaj grzyby wraz z wywarem, jeśli trzeba dopraw do smaku. Potem dodaj zakwas, gotuj jeszcze przez chwilkę. Podlej śmietaną. Jeśli chcesz to możesz udekorować talerz z zupą ugotowanym jajkiem na twardo podzielonym na cztery części.
SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz