Indyjski chlebek, bardzo smaczny. Robiłam go pierwszy raz i
wyszedł:) więc nie trudny do zrobienia.
Składniki na 8 chlebków:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 1/3 kubka jogurtu naturalnego
- 1/3 kubka mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła ghee [klarowane masło] (lub oliwy z oliwek, lub roztopionego zwykłego masła)
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
Wierzch:
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka roztopionego masła
- folia aluminiowa
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem oraz cukrem, pozostawiamy
na ok. 10 minut w ciepłym miejscu, aż masa się spieni.
W osobnej misce mieszamy mleko, jogurt, jaja oraz ghee.
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
Robimy wgłębienie, wlewamy drożdże a następnie mokre składniki. Całość mieszamy
i zagniatamy. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie i
elastyczne. Formujemy kulę.
Natłuszczamy oliwą miskę, przekładamy do niej ciasto, które
obtaczamy w oliwie, tak, aby było delikatnie, całe nią pokryte. Miskę
przykrywamy wilgotną ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
na 2-3 godziny (ma podwoić objętość).
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Wyjmujemy ciasto i ponownie je wyrabiamy przez 2-3
minuty, aż będzie gładkie (podsypujemy je delikatnie mąką).
Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulę i
rozwałkowujemy na kształt owalu. Chlebki układamy na podsypanej mąką powierzchni
i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Blachę wykładamy folią aluminiowa, układamy na niej po 3
chlebki, smarujemy je roztopionym masłem. Posypujemy natką pietruszki oraz czosnkiem,
pieczemy 8-10 minut, aż się lekko przyrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz